芬蘭轉機一問

34 回覆
1 Like 1 Dislike
搭Finnair經Helsinki去Berlin

會係Helsinki轉機等6個鐘,期間可唔可以岀境行下

有冇師兄試過
可以 出市區要 45mins 去搭火車條路都幾長下
我都係今晚機喎
可以,但出市區唔近
近近地一個站去Vantaa可以有街行既
除左火車,好似有直駁巴士?
師兄會唔會岀去行下
係,但stay6個鐘係機場太耐,打去客服問又1919(話咩神根區聽唔明)

純粹想岀去感受下芬蘭的冬天
巴士咪仲耐過火車
火車已經好少站,但係有番咁上下距離
無資格入去毒L岀去行下食雪算
明白

我朝6點就到,希望見到陽光
火車最快 如果你搭到快車既話 35mins 都出到去
實玩 4 個鐘行下市區都夠 好方便 有 tram 同 scooter
我估佢應該係想講 你響 Finland 入境之後 響 Vantaa airport 走果時 唔使再出境
因為佢機場有一邊係 for non-Schengen area (飛 HK / UK etc.) 要過左 immigration border line 先入得
另一邊係 within Schengen area 就係 security gate 之後就幾乎直到 唔使行去 chk passport

如果係想去 Helsinki 搭火車 唔使塞會 穩陣好多
清楚哂有勞師兄解答

都係聽大家意見,搭火車算
要預時間做security check
理論上係夠時間出Helsinki Central行一陣同飲杯咖啡
HEL 有 Connecting Boarding Pass 可以行特快
HEL 轉左新 Scanner 呢家過機 電子野都唔洗拎出黎
原來係咁,我都未試過轉機走岀行下
即係入機場離境通道可以好快就完成?
就係想出去飲杯咖啡食個早餐,感受下Helsinki個冬天
上個月返香港連埋 Passport Check 用左 15mins
去神根區會更快 但你要留意 Boarding Gate 係邊
有啲勁遠 又無輔助設施
你去到芬蘭已經做咗神根入境手續先可以轉機去德國架,你都入咗境,想去邊都得啦。
6個鐘夠既,
如果平時多時間我會搭Finnair bus出城,但無咩時間既話搭地鐵半個鐘多啲都出到去。

Helsinki又唔算多野睇,夠時間兜過圈
去Berlin呢啲大路城市都要等6個鐘咁耐?
AY100駁機好多機都2個鐘內

6個鐘轉機搭程火車出去city centre 行下都得 不過個邊宜家朝早成9點先天光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞