用Expedia訂HX機票 去程冇啦啦被取消 逼我轉夜機

54 回覆
5 Like 65 Dislike
下次巴打用返官網訂 中介平都唔好買
機票都係去返官網訂好,紀錄上應該係最齊整,有改動應該都係最容易搞。
差少少,下次去返官網啦
機票永遠要用官網
中介買無保障
平果少少,改野退票都收錢,仲要拖勁耐
你係咪好少去旅行或者買機票?
不嬲訂位同確認機位係兩回事黎
雖然好少有機位會唔即時confirm
但HX呢間垃圾不意外
同埋HX隨時清盤你都仲夠膽買
好大機會你訂個價太平HX果邊其實一早已經賣哂果個class所以confirm唔到比你

轉夜機好大機會都驚你確定轉果一刻已經無哂你買果class而轉唔到 所以佢先帶哂頭盔

正常如果某platform個價平好多 通常都唔係即時confirm果隻黎 自己留意返啦
我係你就直接接受夜機算吧
出黎旅行預左行程一定會改
少一日多一日好平常
你又唔係一世人只會去一次日本 今次去唔到咪下次囉
搞到自己咁唔開心都無謂
中介買係隔一層,麻鳩煩
但直接經HX買都唔一定有保障
有朋友又係飛大阪,本身夜晚機比人改咗做中午機
廉航本身有事都難搵人
用中介難度double⼁⼀⼀
有冇買旅遊保? 有冇得claim返啲幫補下?
通常呢啲如果佢係明明有機飛都夾硬轉嘅可以追討
但如果係「航班問題」而改嘅 最多都係追佢退款
HX出名衰格過廉寒 仲要隨時執
唔係邊有咁平飛比你買到
問返個friend
佢嗰陣都好醒,見到UO又係無端端改人哋啲時間,所以都未有咁快買定當地啲車飛
HX個policy都好清晰,就係免手續費退款or改一次時間
佢都係直接打上去就搞掂咗

樓主可能直接打去HX同佢deal好過
反正Expedia都係卸膊
再唔係咪算數,係損失咗啲玩嘅時間同車費,咪唯有當係經一事蔡一智囉
我而家都係咁諗 但今日聽到佢話連轉夜機都唔確保嗰下真係
唔駛諗
經vendor訂一定係vendor解決
如果唔係邊得黎咁多「特價」機票
你如果接受左就盡快叫佢轉啦
如果你熱門時間仲要本身個價已經平嘅話真係大機會無
啲平台如果平過官網價
好多都係佢地自己回佣到扣
博你要改要退同埋會買埋佢其他野咁賺
其實個運作模式同旅行社一模一樣
今次真係當買個教訓 有冇人知凌晨喺大阪係咪淨係可以搭的士?
以前大把機位,用中間唔會出事,expedia都用過無問題,但宜家個個搶機位,又海鮮價,我係agent都想食多水,緊係直接搵返airline買,就算airline改你期,都會有確實時間
一條友訓機場等天光算
以前有深夜便
而家運休
但到你出發果日都有機會重開
暫時預左坐的士或者機場網吧過夜啦
但其實終電23:55
極速拎到行李其實有機會趕到的
有另一個post討論過
你可以search下
結論係因為嗰個時段無其他航班 得佢一班機
所以過關好快
趕到尾班之餘仲有時間淨
補Link

關西機場通宵交通
https://lih.kg/jmEukS

<<求打救 or 夾車>> 有機會趕唔切大阪去市區 尾班車
https://lih.kg/3225785
Thanks希望趕到
機場隔離有間望海大浴場嘅酒店都幾靚的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞