2023年起香港老師可申請至英國教書,通過QTS評核即可

241 回覆
270 Like 13 Dislike
連登仔:香港教蓄overpaid
其實點解為錢又唔得?
唔可以有人對工作負責任但同時追求錢?
所以唔好話點解香港人奴性咁重
想高d人工又會比人話

同埋你既例子唔係只係適用於老師
所有專業基本上都係香港高人工過英國好多
知唔知醫生起薪連香港RN起薪都不如?
係咪要放棄香港份人工去英國重頭黎講既醫生先係仁醫?
CEFR B2真係其實唔難
中大LLB 加埋藥劑in general都臭咗朵好耐
點會唔得呀
我有道德綁架你
選擇問題啫
香港四萬狗隻年年加薪
黨衛兵都有二百萬一樣加薪
如果有能力向爬
真係黨主席有得做
一時獨裁一時爽
一世獨裁一世爽
睇見金仔就爽
都唔知有咩好酸…
英國搵得外國人黎教書唔通教中文英文咩
搵得你教都係math science 電腦呢d
本身呢啲科老師就喺英國shortage occupation list lhttps://www.gov.uk/government/publications/skilled-worker-visa-shortage-occupations-for-health-and-education/skilled-worker-visa-shortage-occupations-for-healthcare-and-educationist
英國夠人教就唔係shortage list見啦下話,洗唔洗連登仔教返英國佬冇Oxbridge 1st hon都唔好喺英國做教畜咁話?
至於英文需唔需要好好?如果去外國讀書遇過Asian教英文就知一定唔係
其實要考個試就唔係真係好難嘅,反而係喺香港有教學經驗嘅老師過到嚟要教書未必會習慣囉,始終歌教育模式好唔同
小學好似係一個教哂全科
搶人材
教physic 數 應該幾吃香

痴線好低要求
香港讀law曬氣 藥劑乞食 教師fg35k每年跳point
岩呀 留港唱國歌升旗默哀寫殘體帶紅領巾最好
屌仲有錯
Asian 教數學先啱
睇死香港啲虛偽黃屍教畜會為咗人工繼續洗下一代腦
唔好戇鳩 ielts 6.5 有幾難 基本上大學生有手有腳都得 唔得嘅話建議人生劈掉重練算啦 廢嘅學校我唔知 但係基本上英中 或者好啲嘅小學老師普遍都已經ielts 7.5
憑咩睇唔起印度?
佢哋識得講 唔代表佢哋識得寫 同埋識得啲文法 就等於而家響香港你叫個乞衣寫 簡單嘅詞語例如係 尋找, 電腦, 聖誕 我可以咁講十個有八個都寫唔到 英國嘅乞衣都會係一樣 佢會識一啲idioms colloquial language 但係唔代表佢識得串 識得用 formal expression 唔好成日貶低香港人至得㗎
Dse 3/4就得
搶人才
前者明
後者發生乜事
想知巴打做咩工咁巴閉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞