[美麗奔馳美麗歡聲] 十二月十八日田草十場賽日討論區 I

528 回覆
2 Like 2 Dislike
果然僥倖
又神燈光照
全部都係做狗餅既馬名
六環$180 是咪近年新低?
色途老馬
思覺老師勁中
2019/1/1 - $171
田叔
3年+
報名都冇人講 紅格日害人不淺
有冇Ching熟識外地馬/外地賽績
伍鵬志馬房啲pp係咪都係麻麻地
告東尼話想星球參加六月場安田
香港騎師陣營的確需要一啲新臉孔,好似今季多咗OK哥布文、巴西神鞭蘇兆輝加入戰團,部分賽事真係鬥得幾精彩,即使今季注定潘頓獨大,但有時睇到佢哋係陣上大鬥法,真係賞心樂事。不過問題就嚟嘞,潘頓下個月初就40歲,蘇兆輝就今年除夕邁向42歲,布文就已經42歲,3位高手都過年過40,仲要最後生嘅潘頓講緊跑多一、兩季就退休,咁蘇兆輝、布文究竟去到45歲後仲會唔會繼續策騎,又或者維持依家嘅身手?真係充滿疑問,因此香港騎師的確面臨改朝換代。

隨住莫雷拉展開佢退休之旅,潘頓策騎生涯亦進入倒數階段,香港的確需要注入一啲年青兼有名氣嘅新血。況且近年獎金不斷提升,的確會吸引多啲好騎師來港,好似最近有消息指出,馬會CEO應家柏歡迎早前首次來港參與國際騎師錦標賽,並憑「誠心所願」建功嘅澳洲女將賈傑美長駐香港,既然有馬會重量級人物突然露口風,可靠度應該有番咁上下啩。

毫無疑問,任何體育活動都需要明星,當然呢位明星都要有實力同埋成績支持,賈傑美先做過3屆南澳冠軍騎師,然後做埋墨爾本冠軍,試過一季破紀錄贏100W,贏過唔少一級賽,至今累積逾1100場勝仗,單係呢份成績單,絕對有能力來港,況且仲要係一位女騎師,明星效應一定有。同埋大家都睇過賈傑美騎功,第1次嚟跑馬地上陣,即有頭馬進帳,全晚攞到1冠1亞1季,分別於1200、1650米取得,證明騎功算全面。最重要係賈傑美啱啱過27歲,若然佢選擇係30歲前來港發展,肯定大把世界,所以如果問筆者賈傑美有無機會嚟香港,答案係可能性唔低。

咁另一位女將杜苑欣又如何?呢位英國好手連續3年來港參加國際騎師錦標賽夜都有進帳,功架十足,但筆者認為現階段佢來港發展嘅機會極微,始終佢同老公馬昆目前專注喺英國打拚,佢哋目前最大目標應該係英國冠軍騎師,反而叫佢哋喺冬天來港客串幾個月就極有可能,話晒今年去咗日本,明年來港玩兩、三個月有咩出奇?

■山無陵
員工行為有咩問題?苗禮德上報 馬會擇日研訊

馬會在今天(12.15)傍晚由首席受薪董事祁禮謙發出一則有關苗廐員工的通告,全文如下:

受薪董事小組今天就兩地馬房營運部主管鄭奇龍先生轉介的一宗事件展開研訊,事件涉及練馬師苗禮德向鄭奇龍先生報告一名編配至其馬房工作的員工的行為。

小組聽取了苗禮德、編配至其馬房的助理練馬師,以及上述馬房員工的證供。

此宗事件押後至另訂日期繼續進行,以便小組考慮各項證據。#賽馬FACTCHECK #競馬 #競馬FACTCHECK #競馬寶
馬房內發生激烈打鬥?
給我打,把他往死裡打
2月有場tvb盃
榮總換馬?
有金馳就唔要銀馳
幸運快車之前爆撚咗
應該搞唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞