覺唔覺有啲速剪鋪剪得好過Salon?

246 回覆
1282 Like 222 Dislike
所謂嘅「速剪鋪」,當然唔係講緊嗰啲大型連鎖店,一請返來做,是但幫你整個班人。以我所知,有啲連鎖速剪鋪係會請啲新手,然後是但剪,嗰啲通常都大伏。

但你細心留意行街嘅時候,有啲速剪鋪嘅師傅好有心機剪,亦都好有手藝,會逐寸逐吋幫較嗰個電動髮剷,剪出嚟其實好有層次,唔馬虎,唔會差得過Salon。呢度唔hard sell,多啲行過留意下啲師傅點剪就得。

兩者分別其實只係爭咗洗頭嗰part。速剪舖先收你60、70蚊,髮型屋閒閒地收你2-3倍價錢。加上男人成日都要剪頭髮,排除要電/染果啲服務,一個月去速剪兩次好過你兩個月去Salon一次搞呢搞路。去一間好嘅速剪鋪好過去Salon。

總結,覺唔覺去速剪鋪仲好過去SALON?

唔覺
剪頭髮不牽涉政治
通常果排有活動見朋友要見人就去salon/barber
摺埋既時間就兩三星期qb 算
你搵返果個師傅先剪未得囉
剪得多都會變相熟啦
太貴不了,剪完同60-70差唔多
QX多數伏不過你靚仔又另計
有時覺得靚仔我直接$100唔洗找
請佢飲杯珍珠奶茶

聽剪開果個師傅講有啲大型連鎖係請啲0經驗上幾日training就開工,你個頭係佢training嘅一部分
其實你臨收工前去搵相熟師傅都做到
不過大前題係剪熟咗先
唔係人地唔會幫你搞一大輪
其實都無可厚非啲伯伯是但剷乾淨就ok
用電剷逐吋較架
普通速剪師傅得鬼閒咁用心機咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞