(警世) Smartone home 5G router X Netvigator 5G router

10 回覆
3 Like 1 Dislike
村屋L, 咁多年都只係得netvigator寛頻入到屋, 以往既8M 到前幾年終於升到100M
實測都係得9x mb左右, 睇4k片未必會好順暢
舊年開始, 唔L知邊度出左問題, 半年內隔幾日就斷,
call維修足足call撚L 十次, 不斷diu佢地發生乜事, 又話機房, 又話入屋線
個師傅次撚次上黎, 搞少少野就話ok, 最終要成條入屋線換左, 先開始穩定返

好啦, 見近幾年5G router開始盛行, 就試左smartone個home 5G, 就算唔Ok,都係半年約only

優點: 快嗰時,係去到百幾mb, 甚至有時200mb左右, 本身都預佢村屋位置, 無可能去到3,4百mb咁多, 因為check過條村都無5G覆蓋, 但起碼突破左100mb, 已經覺得睇片都順d
缺點: 夜晚都係得返90-100mb左右, 仲要有時得返幾十mb (以往netvigator寛頻係長期穩定到9x mb), 到零晨, smartone home 5G又會快返D
斷線-->一星期平均會斷一兩次, 都真係幾燘, 仲要新機岩岩拎返左黎, 用左2日唔夠, 就成部機連唔到線, 要去門市換過部新
但最撚大問題, 係upload速度!!!! 痴撚線, upload 1,2gb既相, load撚左我幾粒鐘!!!!睇住佢幾百幾百kb咁upload, 真係完全係痴撚線!!!

上個月, 去出左netvigator個5G router, 屋企個寛頻modem可以照用, 但已經掟埋一邊,
優點: 都係快d, 同smartone差唔多, 都過百
Upload速度正常,唔差
缺點: 最撚大問題, 又係經常斷線!!! 用左一個月唔夠, 平均一星期斷2,3次 (比smartone多), 近呢一個星期, 斷左至少5次!!!! 之前斷左, 大概2-5mins會自動連返, 今晚斷L左半個鐘, 熄modem熄左2,3次, 而家先上返網!!!!
屌佢老母, 再係咁樣斷, 換返用100mb modem算, 5G機真係垃L圾
呢間仆街netvigator仲要一簽就簽24個月, 屌佢老母, 兩年後真係轉3台試下算L數
(警世) 唔好住村屋
無線5G寬頻收得好唔好真係好睇地區,你簽前應該試用左先
不過好似得smt係有免費試用,3台試用之後唔用係要收一百蚊
Hkbn同Csl就冇得免費試用,簽約前自己應該衡量下啦
唔好用3台 無限plan會鎖速

比二百幾蚊夠膽死得5mbps

仲要屈我收得唔好附近好多人用緊

大家請小心 提防騙子!

岩岩去smartone斷約退機
Modem加power cable俾左佢

屌你老母同我講話條lan線都要還
痴撚線
有30/100 就唔好 5g 啦,8mb 就話大部份時間都快過啫
smartone永不再用!!

打去CS, 等勁耐, 等撚到有人聽, 就叫留低電話同問題, 專人稍後覆
我屌你老母!!之前已經試撚過, 幾個後都唔洗旨意有人覆你!!!
仲有佢地個app, 之前無啦啦登出左, 之後登入唔返, 揀重設PW, 就叫你打返去個垃圾CS電話, 痴撚線

netvigator贏就贏左1000, 好快搵到技術人員, 就算約師傅維修,都好快搞掂
警世3真心廢,唔平又收得差,試過就明
其實SmarTone有條專用5G家居寬頻服務專線:2155 3321
你試下打呢個電話打通後廣東話襟1,就有專人接聽解答問題
呢條專線係唔使接黎接去,會直接方便好多架
3.................把撚
唔係最平,但服務係最差既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞