求 Notebook 用 m.2 2280 ssd 推薦?

15 回覆
1 Like 2 Dislike
之前在美亞買了 Notebook
(lenovo ideapad gaming 3 2022)
https://smile.amazon.com/gp/prod ... PDKIKX0DER&th=1

想升級 M2 SSD (1Tb,安裝 Window 用, 求穏定文書處理多),請推介, 謝謝🙏🏻
Notebook最好揀低溫,單面,推介sk hynix p31(Gen 3)
你望左你部機係行PCIe 3.0 定 4.0 先
行PCIe 3.0 可以揀 Samsung 970 evo plus (性能) or Samsung 980 (散熱) 有人用Samsung 970 evo plus 係熱到會降效能 自己取決
行PCIe 4.0 就直接 Samsung 980 (性能+散熱)
Samsung 980 pro先係gen 4,Samsung 980 只係Gen 3
我想講 PCIe 4.0 用 Samsung 980 pro , 快手打 打漏左Pro 3個字
Thanks Thanks Thanks
好人一世平安; 聖誕多女過油王
請問 980 pro 會唔會好熱? Notebook 加唔到 Heat Sink 會唔會好快壞? Thank you
之前有見人講過,但係唔係無行貨? 請問可以在那裏找到溫度資料! Thank you🙏🏻🙏🏻
sn570 完
師兄,部機原本連既係 「256GB SSD M.2 2242 PCIe 4.0x4 NVMe」⋯⋯如果 4.0 有冇啲溫度低啲嘅SSD推介? 我 search 過有人之前話 Notebook 揀 Intel 760p 會無咁熱,但個Post 都2020 年,唔知依家有冇新款介紹呢🙏🏻🙏🏻Thank you~
加條散熱貼咪得 你再驚咪加條薄散熱銅片
不過散熱貼都夠用
980 pro 而家呢個價錢係抵
無Dram 裝Window 用會唔會有問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞