紅十字會稱血庫存量下降至極低水平 僅餘約3至4日存量 呼籲市民盡快捐血

275 回覆
13 Like 316 Dislike
香港紅十字會輸血服務中心表示,目前中心血庫存量已下降至極低水平,僅餘約3至4日存量,呼籲市民盡快捐血,應付醫院臨床輸血治療所需。

中心指出,疫情反覆,加上天氣轉涼,導致每日血液收集量持續不穩,過去兩星期平均每日血液收集量均未能達標,加上公立醫院踏入冬季服務高峰期,公營醫療系統的血液需求增加,令血庫情況更趨嚴峻。

中心表示,每日要收集約650包血液,才能維持全港醫院每日所需。以地中海貧血症患者為例,病人必須定期進行輸血及注射除鐵藥治療,如果血庫存量不足情況持續,病人治療將受影響。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1678191-20221202.htm
3~4日之後終於可以見到血庫冇血了
免費比私家醫院
同石油一樣,未見過真係缺
No stake in the society
租約期滿d fd
金馬倫道血庫
我冷血應該啲血唔岩大家用
要返工,不了
真係好想見識下血庫drop to zero
捐完又運上去?
講真
應該打齊針先比捐血啦
日日斬人 捐幾多都唔夠啦
不了
紅十字會攪到今日咁,真係自作孽,唔抵同情。

成個體系都係做死D前線,後面班管理又係奶共嘅藏污納垢既得利益團體。
捐你老母
我就未見過冇血用既日子
想見識下
https://www.redcross.org.hk/tc/about_hkrc/history.html
香港紅十字會創立於1950年,前屬英國紅十字會分會,自1997年7月1日起,隨香港主權移交中國而成為中國紅十字會一個享有高度自治的分會
唔捐
次撚次都話冇血,叫左幾多萬次
咪叫三萬隻捐囉
有3萬個長官會唔夠血
一滴精十滴血。打太多飛機貧血捐唔到。
真係唔好捐
公院成日都徙血,倒落啲冇得救既case度
愛國愛港人士,快啲出手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞