其實有冇人諗過搞一個計劃, 打擊IT老千(Project managers/Business Analyst?)

28 回覆
6 Like 18 Dislike
點樣可以打擊一班識講唔識做的無恥之徒~
做一些簡單易明的宣傳品?
做一個測驗IT 知識的網站比人用?

集思廣益, 搞大佢
佢地都笑緊你識做唔識講
對住個客果陣咪一樣口都震埋
問你幾句都答唔到問題
我不會,但他們的角色會截你糊
知道有個吹水PM最近入左clover health...
都唔知點解D咁無能既人會過到間公司interview
Leetcode
加粒掣咋喎
我唔知原來cater唔到,仲以為好簡單
我唔expect個behaviour係咁
建議一律開公司名
R字頭外國人
pm管project resources,
ba 做吹水加翻譯
理論上又真係唔使識點做
有咩事搵architect 諗掂佢
當然識就更好,少好多奇怪事
Pm/Ba 唔識野唔緊要 但一定要做好自己個role 係盡量擋住user request 將d野整理好 煩小d dev
做好filter 角色而唔係router
咁先係合格嘅pm/Ba
係,唔好乜都要dev自己推
遇著d唔識推人既dev就盞一齊食屎
最緊要尊重大家既意見

pm/ba話一定要果時dev就盡量就下
dev話要多d時間/改requirement,
pm/ba盡量幫手同user 傾
呢類人會當左是成個project 自己plan, 甚至自已做的. Users 何不直接同 developers 傾的. 變變下 users 就只會信 "managers", 而當 developers 死的.
PM/BA都要寫曲

邊間垃圾公司會咁做呀? 咁真係要開名
有無諗過好多dev同人基本溝通都有問題
好多老千就係用呢招屈人
你諗下點解唔放dev出去見客就知
就明點解要請個中間人出來見客
我以前D公司係完全禁止dev level見客
?? 大把公司比developers 直接現客了, 你活在那個時代? 你地BA/PM 都係想壓住人, 呃飯食姐
pm同dev職能上最大分別係追人交野
同個客傾,度,畫堆小畫家prototype都係時間
重未計追個客/其他department去交spec
dev點會咁有耐性去追呢堆無聊野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞