[仲值咩?] 37歲C朗同意加盟沙特班霸 簽約2年半年薪達16.2億破球壇紀錄

18 回覆
5 Like 1 Dislike

【明報專訊】據多間英國傳媒報道,早前與曼聯解約的37歲葡萄牙隊球星基斯坦奴朗拿度(C朗,圖),已同意以破球壇紀錄的1.73億鎊(約16.2億港元)年薪,加盟沙特阿拉伯班霸艾納斯,簽約兩年半。

科技證C朗「上帝之髮」不算數

上季重返曼聯的C朗,今季與新帥坦夏格不和,在世盃前夕更主動找記者做專訪,公開大數曼聯管理層的不是,最終雙方上周正式同意提前解約。而重返自由身的C朗,昨據報已同意簽約加盟沙特球會艾納斯,生涯首次轉戰亞洲球壇,並將簽下兩年半合約,年薪高達破足壇紀錄的1.73億鎊。

另外,葡萄牙日前挫烏拉圭一戰,中場般奴費南迪斯於54分鐘左路傳中,皮球彈地直入,FIFA最終判入球歸他,而非入楔起跳、嘗試頭槌攻門的C朗。雖然葡萄牙足總賽後申請覆核,惟今屆官方足球贊助商Adidas發聲明,指出球內設有高敏感度的感應器,肯定C朗在入球過程中沒觸球。FIFA亦在聲明稱,Adidas的技術準確,「感應器測量圖表顯示當刻沒任何起伏,並沒偵測到球上的外力」。

有網民將C朗這記詐糊跟當年馬拉當拿的「上帝之手」相比,又指這球是「上帝之髮」,笑言這名葡籍星將應像比利時前國腳費蘭尼一樣電爆炸頭,以確保頂頭槌時可觸球。
美斯唔敢去亞洲證明自己
去美國都好過去沙特呢啲垃圾地方啦
幾個月前仲話想去歐聯球會
牙朗個性格淨係一心諗住刷紀錄 唔會啦
C朗家姐已成condom
對住我地廣州恆大TAOBAO入波唔係個個做到
腳都鏟甩佢拎返屋企做標本
諗起之前羅馬里奧
話自己入左1000球
但連D 唔知乜波都計埋
c朗雖然係大把錢,佢依家諗住做乜都得,但係始終以佢呢個年紀好難再嗌到呢個價錢,我覺得佢未必唔去
季初唔係話冇歐聯踢所以想走架咩
保證俾佢歐聯正選 減一半人工都肯 我覺得
應該係睇贏唔贏到世盃決定
贏就去
唔得就盡力搵歐洲球會
你(班花迷)覺得唔值姐
人地覺得值喎
我都唔信佢性格會肯咁早去呢D垃圾聯賽
佢始終係歷史第一球員 值得俾既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞