粵語一定要學日語韓語咁脫離漢藏語系!!!!!!

71 回覆
142 Like 54 Dislike
講咁多嘢,係咪即係強調返係「粵語」而非「口語」,係「語言 (language) 」而非「方言 (dialect) 」?
語系係學術分類,你想點脫離?寫paper反佢?
你咪試下說服學術界囉
保衛自己語言係目的,脫離漢藏語系係手段
手段有N種,你唔一定要用呢個手段,亦唔一定行得通
畀你拗到歸類為澳泰語系又點?就保留到粵語?党就放粵語一馬? 諗下其他手段好過
淨係grammar完全唔同就已經唔會係derivative
你問既果個韓國人係語言學background?
韓文supposed係孤立語,等高手指正

日文有詞彙借用中文,所以有d意思唔同,唔存在miss左中文既意思
兩者係獨立語言,無話邊個既意思岩d,你唔應該有中文比較正確呢個諗法
連啲基本字彙都唔同
數字:1=hana 完全唔係relate唔到漢藏語系
Siu4 cctoy 又想拎啲fringe theory 係argue 廣東話唔係Sino Tibetan 就好似上個世紀啲大陸學者死都要話日文係Sino Tibetan 咁 樓豬其實有冇認真讀過語言學嘅書 定係睇咗幾個呢啲page 就以為自己讀咗個語言學PhD 咁把炮做咩唔出紙

任何linguistics 嘅hypothesis 如果你見到佢係以任何形式嘅nationalism 而非對該語言嘅客觀觀察作為出發點而立論 咁你就知嗰篇文必定係業餘 唔認真 同埋似馬戲團

如果話政府近年有咩德政 咁必然係拉咗呢啲周圍宣揚呢啲fringe theory 偽科學嘅cctoy 間接提升咗香港人嘅知識水平
如果樓豬喺英國出世樓豬係咪嗰啲死拗難拗英文係romance language 嘅人嚟
係架
漢字=/=中文
除左有漢字 邊度似
又撚到賤種唔應你啦
我打算統一所有語言群組做Testing
要200個人先啟動到新功能
麻煩入新群組,要200個人
https://t.me/hklanuage

希望大家支持Hongkong Cantonese 正名為Hongkongese
1.要求英國政府係學校要新增選修科目教港拼同口語字(嘅喺唔咁...)
2.開發一個完善嘅港拼打字software(成功左)
3.推動英國政府出香港人既公式文件會寫港語
4.另外中共政府已經逐步摧毁緊香港語,香港人唔守護自己語言邊個守護?
5.幫英國博物館翻譯香港人嘅語言

首先學外語前要學好香港話
連9聲6調都唔識點學其他語言
https://t.me/hklanuage
Push
都係用漢字
知唔撚知咩叫 slang 。你係外國係 native 先講啦。
成日鳩噏一半啱一半錯。

使唔撚使批林批孔等你去書面語化ar
唔使
其實成日話普通話可以我手寫我口
我打緊粵文依加咪我手寫我口緊囉
點脫離
英文抄咗咁多羅曼語系嘅字都仲俾人歸類落日耳曼語系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞