King Charles III欲留愛丁堡公爵予Princess Charlotte 傳拒封Prince Edward

26 回覆
6 Like 4 Dislike
英國菲臘親王離世後,外界有傳愛丁堡公爵之位將由其幼子愛德華王子承繼。然而英國媒體報稱,查理斯三世打算保留爵位予孫女夏洛特小公主,不願封細佬成為愛丁堡公爵。

已故英女王伊利沙伯二世的三名兒子中,只有年齡最輕的愛德華王子(Prince Edward)未有公爵頭銜,封號一直是韋塞克斯伯爵(Earl of Wessex)。有指菲臘親王(Prince Phiilp)與英女王生前承諾,在適當的時候(in due course)會授予愛德華愛丁堡公爵(Duke of Edinburgh)之位。

然而,當兩人雙雙離世後,查理斯三世(Charles III)一直未公開如何安排愛丁堡公爵頭銜。《每日郵報》引述消息人士指出,愛丁堡公爵承繼問題持續在商討,查理斯被指有意把頭銜留予王儲威廉王子(Prince William)的大女夏洛特(Princess Charlotte)。

消息人士透露,做法可被視作懷念英女王,因其生前頭銜之一正是「愛丁堡公爵」(Duchess of Edinburgh)。如夏洛特承繼,英文稱謂亦即相同。同時,為夏洛特封爵亦有尊重王位承繼順位的意義。

受惠於英國王位繼承法於2015年的改動,不再以男性為優先,夏洛特現時為第3號繼承人,僅次於父親威廉及哥哥喬治小王子(Prince George)。身為英女王最後一名兒子,愛德華在繼承順位現時只排在第13。
公主:多謝呀爺
呢個時代做女人真係特別幸福
Prince Edward: 屌你,過橋抽板
咁太子站點算
關事?
遲下改成當今皇女
車站取名於橫跨車站的道路太子道,該太子指的是英國的愛德華王子(Prince Edward),即後來的英皇愛德華八世(Edward VIII)
唔抵得細佬靚仔過自己

呢個細佬算冇搞咩大頭佛,係咪唯一一個冇離婚?
呢個時代做女人特別幸福?
師兄
係咪搞錯咗啲嘢?

正確係自古以來女性一直都係霸權、主導男性
一直都係女性利用男性嘅體力同執行力嚟做自己完成唔到嘅資源挖掘、設施建造同埋安全保護等等嘅任務
透過剝削男性勞動力嚟獲取自己嘅免費受保護、食物同舒服生活環境

但凡有3分姿色/ 肯打扮吓/唔特登舉止粗魯嘅女性,都已經大把狗公男性獻殷勤,獲取生活上各種好處

然後連登班仇男嘅女網民
就開始粉飾太平、利用正負評去改造事實認知
同你哋男性講
「只有靚女先有呢個優勢」
然後大量正評
講到好似你哋以後已經唔可以再有「普遍女性係比男性有優勢」呢個事實認知
你講出事實反而係你哋男性錯
Gaslight盡你哋男性
女性勢力就係要黑白顛倒

當男性揭穿女性有霸權優勢嘅時候
永遠呢班女性勢力係可以即刻聯同狗公
對你作人格謀殺
講歪理:「只有少數靚女先有優勢」
屈你仇女
仲可以利用男性天生弱勢
自動會幫呢班女性比正評(獻殷勤)
幫佢哋製造一個所謂「社會氣氛」、「正確受認可嘅觀念」
可見女性一早牢牢掌握道德審判權
一早可以利用自身煽情性嚟操控男性
嚟達到自己想要嘅效果
不用出手而借刀殺人
淨係講網絡文化已經係鐵證
你明明見唔到個女性真樣
但係你feel到佢係絲打
然後佢講嘢批鬥男性
就會有大量狗公同私心女性會啟動聯動共識、跳哂掣去正評佢
及負評男性觀點
報復式地話比男性知:
「而家就係唔比你批評女性」
「總之你批評女性就係你錯」

呢個事實已經證明咗女人一直都係操縱社會嘅特權階層
「有指菲臘親王與英女王生前承諾,在適當的時候會授予愛德華愛丁堡公爵之位。

然而,當兩人雙雙離世後,查理斯三世一直未公開如何安排愛丁堡公爵頭銜。《每日郵報》引述消息人士指出,愛丁堡公爵承繼問題持續在商討,查理斯被指有意把頭銜留予王儲威廉王子的大女夏洛特。」

查理斯咁做算唔算違背咗老竇老母嘅意願
人走茶涼啦
明澤站
已退位
巴打見解獨到
明澤站
明澤站
LGBT
後生果陣搞過一個悶到嘔既電視節目算唔算係大頭佛?
咁都有得酸男人
點解好似見到梁榮忠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞