據報「張珊珊」擁逾30檢測機構、公司所在地均爆疫 民眾疑利益輸送籲徹查

42 回覆
22 Like 2 Dislike
【有線新聞】內地傳媒報道,內地超過30間核酸檢測機構都與一名叫「張珊珊」的人有關聯;又指這機構所在的省市,都有疫情並須全員檢測,質疑當中涉及利益輸送,呼籲當局盡快徹查。
事緣上周四,甘肅蘭州七里河區按核酸檢測結果轉運陽性患者時,當局發現有人健康碼顯示為陰性。經查得知一間叫「核子華曦」位於蘭州的實驗室,有職員誤將檢測異常人員的信息輸入到陰性結果類別,並上傳至相關系統。
內媒其後揭發這間核子華曦,與一名叫「張珊珊」的人關係極為密切;報道稱這個張珊珊在全國各地,註冊至少35間核酸檢測機構,其中30間是「深圳核子基因」的子公司,包括「核子華曦」,張珊珊更擔任這些企業的監事;又稱除了蘭州外,該公司在山東濟南的實驗室,曾涉嫌向當局瞞報在隆堯縣的核酸檢測結果;但事後該間公司先後4次競投檢測項目依然中標。
相關報道隨即掀起熱議。有人更發現這30多間相關公司所在的省市,都先後出現疫情,而且都要全員檢測,「核子華曦」都參與其中,質疑當中涉及利益輸送,要求有關部門盡快徹查。
據報「深圳核子基因」早前已啟動上巿申請。其總部所在的深圳南山區衛健局周二回應時,強調對轄區內檢測實驗室監管非常嚴格,會派監督專員24小時駐守及監督,發現問題會要求立刻整改。
官媒《人民日報》亦都發表評論文章,點名「核子華曦」等檢測機構,稱核酸檢測亂象令公眾強烈反應;又指虛假的檢測報告可能引發疫情擴散,甚至讓一個區縣和城市停擺,強調現時已到了非重典不能止亂的時候。
生意好呀
要棄卒保帥順手抄個家?
又搵啲爛頭卒出來祭旗平息民憤,營造出明君政策好,都是下面的執行錯了。
其實就算20年前,中共班官員都已經好識利用政策便利掠水。局長話要起醫院,跟住就將裝修工程指派畀某公司做。局長知道地段A要發展,提前叫親戚去買樓等升值。
加速師又用啲侮辱中國人智商嘅手段來應對示威,睇下點
虛構人物
替罪羊
順便割韭菜
平息民憤啦
已經賺到夠,係時候收割
佢一個人註冊得30間,都已經係個plan啦
香港都玩左廿幾年
其中30間是「深圳核子基因」的子公司

一向都話深圳係支共既邪壇總店
推人頭出黎頂了
反正都係作點解唔作係美加藉甚至係香港人
中華傳統美德來,流傳百年都係咁
on9,死口唔肯忍清零政策係反智。而係將個波射落爪牙到,不過都啱嘅,支共係咁上下皇帝永遠係唔會錯,係英明,不過唔知點解咁英明又會比班細fake到呢
以後只可以陰性結果
係街邊拉求其一個話喺張珊珊再槍決。
唔識睇啲殘體字 , 明明有正體字幕
有冇『張珊珊』呢個人都係疑問嚟
傳說中既中國14億人1人比1蚊你既發達大計
有就一定有,仲唔止一個。本身諗住養肥佢跟住精准收割佢賺嘅錢,之前用反壟斷法收割騰訊阿里都係同樣道理。而家贈送埋轉移民憤嘅功效
支那流傳既消息話係習近平細佬(定阿哥?)習遠平既外甥女
又係深圳總部,好相信呢種消息係真
我已經留意左好耐
凡係支共邪惡既事物,總係深圳做總部既公司
其他支那人反而未必留意到呢點
我相信其他支那人冇必要針對深圳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞