【颱風追擊】1704號熱帶氣旋 塔拉斯TALAS(06W)

156 回覆
4 Like 1 Dislike
港島區橫風橫雨
好大乳
港島區橫風橫雨

大嶼山x2
今晚會紅雨
落左10秒左又暴雨
跟住好天
連南海都login唔到 黑球都慳返
今晚會紅雨

塔拉斯霸晒成個南海

以風黎講算唔算巨型?

南海黎講算幾大

希望佢甩尾再發展

甩唔到尾 都應該會送個紅雨黑雨

黑雨!

其實而家塔拉斯有明顯增強,環流向中心收緊,聽日天氣未必如天文台預計咁差,甚至會好似今日咁既陽光驟雨天氣。不過,星期一二暴雨機會仍然存在

結果都係明顯較多雨
廣東東西大家食唔同野,西面既雨大風但無雷,東面既雨無風但雷較多

塔拉斯霸晒成個南海

以風黎講算唔算巨型?

南海黎講算幾大

希望佢甩尾再發展

甩唔到尾 都應該會送個紅雨黑雨

黑雨!

其實而家塔拉斯有明顯增強,環流向中心收緊,聽日天氣未必如天文台預計咁差,甚至會好似今日咁既陽光驟雨天氣。不過,星期一二暴雨機會仍然存在

結果都係明顯較多雨

岩,得朝早8/9點個少少陽光

cma認為塔拉斯增強為sts
雷達清楚睇到中心
見咁靜,不如講講一個星期前預測直襲珠江口既tc去左邊?
一個星期前,各model普遍預測南海、菲東各有tc發展。現實大家見到塔拉斯增強到強烈熱帶風暴,如model預計移去越南。至於菲東個個,其實都唔係完全無影

衛星雲圖可以見到前一兩日集中係菲東既雲團,今日(7月16日)已經進入南海。睇返model既高空流場,其實呢堆雲團主要係同一條高空倒槽有關

同平時見開既槽一樣,槽前槽後有明顯風向同氣團性質既變化,而呢d波動往往會帶黎唔穩定既天氣。呢個亦係明明塔拉斯已經遠離緊,影響我地既驟雨應該減少,但依然預測星期一二比較多雨既原因。

至於地面既情況,其實都見到一個弱低壓中心,係佢東面甚至見到有d烈風,不過由於已經接近陸地,相信發展空間已經唔多,但同佢相關既強對流會繼續移向廣東東部

的確電腦模式遠至一星期既預報變數較大,但大尺度既形勢其實長時間既預報都可以令我地對未來天氣變化有多d掌握,可見長時間既預報細節並非完全唔可以討論,甚至無睇既價值
星期一二仍然多雨原因應該仲有塔拉斯login後條西南尾倒灌返去成個廣東沿岸
一個星期前,各model普遍預測南海、菲東各有tc發展。現實大家見到塔拉斯增強到強烈熱帶風暴,如model預計移去越南。至於菲東個個,其實都唔係完全無影

衛星雲圖可以見到前一兩日集中係菲東既雲團,今日(7月16日)已經進入南海。睇返model既高空流場,其實呢堆雲團主要係同一條高空倒槽有關

同平時見開既槽一樣,槽前槽後有明顯風向同氣團性質既變化,而呢d波動往往會帶黎唔穩定既天氣。呢個亦係明明塔拉斯已經遠離緊,影響我地既驟雨應該減少,但依然預測星期一二比較多雨既原因。

至於地面既情況,其實都見到一個弱低壓中心,係佢東面甚至見到有d烈風,不過由於已經接近陸地,相信發展空間已經唔多,但同佢相關既強對流會繼續移向廣東東部

的確電腦模式遠至一星期既預報變數較大,但大尺度既形勢其實長時間既預報都可以令我地對未來天氣變化有多d掌握,可見長時間既預報細節並非完全唔可以討論,甚至無睇既價值

莎莉嘉:

莎莉嘉:

事實上好多西登颱遠離左反而落超大雨我覺得個低壓反而次要
熱帶氣旋引入大量西南氣流先係主要原因

莎莉嘉:

Btw菲東低壓去左邊
只係無佢塔拉斯遠離都一定會多雨
莎莉嘉尤特係樣板

莎莉嘉:

西南氣流係時候啦
2017 年 07 月 17 日 03 時 至 12 時 期間間中 15 海里/小時,陣風達 25 海里/小時 (風向不定) 2000 米 雷暴及雨, 大驟雨
2017 年 07 月 17 日 21 時 至 2017 年 07 月 18 日 06 時 期間間中 15 海里/小時,陣風達 25 海里/小時 (風向不定) 2000 米 雷暴及雨, 大驟雨

廣東既預測?
2017 年 07 月 17 日 03 時 至 12 時 期間間中 15 海里/小時,陣風達 25 海里/小時 (風向不定) 2000 米 雷暴及雨, 大驟雨
2017 年 07 月 17 日 21 時 至 2017 年 07 月 18 日 06 時 期間間中 15 海里/小時,陣風達 25 海里/小時 (風向不定) 2000 米 雷暴及雨, 大驟雨

廣東既預測?

香港天文台既預測黎
循例都要寫既

login username:talas2017
login password:NghệAn,Vietnam
大交台調大左雨勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞