樓下每隔一段時間就話漏水,要求入屋檢查,點搞?

53 回覆
2 Like 2 Dislike
樓下話我屋企滴水落佢個窗再彈入屋
應該唔關冷氣事,懷疑係水管
前前後後上左三次(一個月內)
分別係兩個師傅上黎
三次都話"應該"唔關我事
黎緊又話要再上黎(第四次, 第三個師傅)
點部署?
搞到我都真係懷疑係自己滴水
有冇warren 呀
唔駛理,叫佢自己入稟
咪俾佢check 囉,
都係要解決件事
D叫佢打1823 call食環/屋宇署。
佢叫自己D濕鳩師傅話要整10萬蚊,你負全責,你俾唔俾?
搵師傅把撚,3頭唔埋兩個月又搞下你
叫佢搵公正行試色水啦,咁得明應酬佢
樓下話我屋企滴水落佢個窗再彈入屋
應該唔關冷氣事,懷疑係水管

點試色水
咪俾佢上次3次囉
而家話上4次
做雞咩家陣
咩都無,淨係同管理處講要求我開門俾師傅睇
你冇開門俾佢既義務

標準做法
叫佢搵水務署叫人黎睇佢地睇到既野
當有水務署既職員一齊你再開俾佢睇一次
然後如果水務署話唔關佢地事 者係食水冇漏 就交番俾佢地自己1823 搵食環處pass單野搵聯合辦事處 所有野都會再有專員黎同你約時間

樓下話你漏就入你屋睇 好撚得閒?
佢地講到好好聽,話未必關我事架,只係睇下
對上幾層都會睇埋
上幾次都心軟俾佢地入
食水歸水務署
扮白卡咪得
外牆叫佢搵法團
可以講多啲嗎?
分分鐘唔係睇漏水呢排小心啲啦,唔好擺太貴重既野係屋企啦
外牆係成棟大廈o既事
我o個度外牆滲水入屋,同法團溝通完我自己搵人整再claim返錢
亦可以法團直接搵人整
外牆水管係公家野,唔會入個別單位數
更加唔會係佢求其搵個師傅睇完話係就係,叫你畀錢就畀錢

佢話你屋內滲漏就叫佢搵食環水務試色水
佢話外牆水管就叫佢搵法團/管理署
佢而家就一路試緊,到底邊個師傅話入你數然後就會叫你畀錢

你確認你冷氣機底盤無事就得
果個方位部冷氣壞左無開好耐啦,所以絕對唔關冷氣事
外牆水管,如果係去水位呢?
排水既水管總知係戶外就係公家既事?
如果你連試色水都試唔到,咁可以點關你事?
外牆水管搵到少少資料
應該就算外牆都好,都有一小部分係業主負責?

視乎管道屬公用單位或私人地方,如雨水渠爆裂應由業主立案法團或全體業主共同負責,而接連個別單位的分支喉管破爛,則應由單位業主或用戶負責。
外牆唔係關管理處事咩
家居隔離令幫到你
你真好客 我唔會招呼呢d濕鳩咁多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞