梁美芬:若GOOGLE不肯移除搜尋國歌錯誤訊息可提告

26 回覆
18 Like 2 Dislike
鼠王芬是咪地球聯邦總檢察長?

https://news.now.com/home/local/player?newsId=499023

【Now新聞台】政府就網上搜尋「國歌」結果不當,向GOOGLE提出嚴正交涉。有立法會議員稱政府應派員向GOOGLE的律師提出要求移除的理據,若不果可考慮提出控告。

立法會議員(選委會界別)梁美芬:「好像這次一樣播放違法的訊息,而這些明顯證實與港獨有關信息,其實平台本身已經要負上責任。真正商討不成功才採取法律行動,我覺得較好,給他們足夠的考慮機會,國歌是我們國家的尊嚴,你沒理由來冒犯我們。」

香港資訊科技商會榮譽會長:「你告訴(香港網站)有機會犯法,麻煩將資料移除,其實搜尋引擎日後未必會找到相關的內容或者叫他更改相關資料。至於不在香港的網站,其實都要寫信,不過更改與否是另一回事。」

https://news.now.com/home/local/player?newsId=499023
支持
遲下會唔會係香港要用vpn 先用到google
佢老公都要用VPN先屌到佢個閪
快點告
佢做乜鳩姐
D content本身唔係google
唔該搵個識tech嘅律師
大陸mode,forum言論要forum主負責
講咁撚多。告喇
會長
香港資訊科技商會榮譽會長:「你告訴(香港網站)有機會犯法,麻煩將資料移除,其實搜尋引擎日後未必會找到相關的內容或者叫他更改相關資料。至於不在香港的網站,其實都要寫信,不過更改與否是另一回事。」
佢去美國拉人囉
快啲告 唔告正契弟

呢班撚屌成日唔用腦講嘢
記得順手移除埋條烏魯木齊中路
要永遠禁止google 在香港提供服務
梁美芬其實有幾多收入
好呀~
想香港人冇得用GOOGLE?
佢告乜撚?告全部search過"香港國歌" 4個字嘅人?
大陸喱想法,forum言論由forum主負責
點解唔直接告?
香港唔怕呢啲㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞