都唔明點解大量連登仔吹奏王菲,王菲有咩好讚揚?

112 回覆
21 Like 192 Dislike
呢個帖「王菲算唔算係香港樂壇最靚聲既女歌手?」有成+218個淨評,推到三十八版:

https://lihkg.com/thread/3146310

王菲把聲係有咁上下,但跟同期嘅彭羚、鄭秀文、陳慧琳等比並唔突出,聽落陰柔實則冇氣,唔好得過如今啲喃嘸歌手幾多。

計我話泳兒甚或陳凱詠都唱得好過王菲。王菲同容祖兒一樣係香港媒體特登吹奏,藉當時冇社交媒體,輿論容易操弄到單一而捧上神檯。

泳兒七年前演唱會,翻唱過王菲嘅《如風》,如果你掉低「王菲係天后」嘅成見來看待,泳兒無論音準、咬字、滄桑定悽愴都係有過之而無不及:

www.youtube.com/watch?v=1gYHsy1_PIo

都未講王菲從來唔重視香港市場唔尊重香港人唔單冇真正融入香港,而且往往嫌香港人對佢唔住而念念不忘北京咁嘅款。佢中意黑面更加係街知巷聞,好人好姐中意黑面?Resting bitch face?

王菲都係因為大陸當年未開放先落來香港啫。唔係香港嘅話,王菲邊發到跡、集到名氣返大陸做佢十三億中国人嘅歌手?

好喇,如今佢咪得償所願返北京做佢十三億中国人嘅歌手囉,大把錢養佢同成堆臭男人生嘅叉燒你話幾巴閉,就咁睇實在羨煞旁人㗎
唉 你收皮啦 00後
未能出世就唔好係度懶醒啦
王菲就係做盡咁多喪盡天良嘅嘢
但都仲係華語樂壇第一女歌手
呢啲嘢吹奏不來
你就00後

我大學都讀完好撚多年
學你話齋鄧紫棋都係咁啦,咁啲黃C左膠又日日鬧鄧紫棋「投共」?
佢假膠扮00後
技巧係後天,音色係先天
王菲以前演唱會靚聲
你9up還9up,up完都吹你唔漲
貼埋泳兒版如風出黎話好過王菲,我一聽呆撚左
彭0係正啲,不過林海峰個仆街要人收山
你放唔低「王菲係天后」嘅成見就等於人哋翻唱唔好得過佢?痰伯咁撚天皇都識謙卑到話炎明熹唱《愛情陷阱》唱得好過自己啦你係咩斤兩
我放唔低就唔會㩒開黎聽啦,唱撚到pat屎咁
你講緊今日香港人至中意嗰種水準?
同期我鍾意彭羚多過王菲
彭羚、鄭秀文、陳慧琳等比並唔突出
Ching siu din
佢做咗 d 咩喪盡天良
整癲左竇唯
就算同期既人都話王菲勁
個個要REHEARSAL幾次 要練幾次
但佢就係一上台就搞掂既歌手
有D野係先天既就真係先天
容祖兒都係吹捧出嚟?
咁我鍾意聽開咩女歌手咁把炮好過佢地?
歌手應該以大局為重
唔應該因為要玩自己鍾意嘅音樂就唔理香港
無論香港幾壓迫為錢要你唱大路罐頭歌
香港始終係你嘅發跡地
就好似老竇強姦個女一樣
幾唔啱都好,始終都係老竇
大局為重,梗係唔可以話老竇
所以我最欣賞共產黨
雷峰精神係最偉大
全部淨係諗住自己呢啲仲唔係喪盡天良?
鄭秀文,陳慧琳彭羚就話姐
咪又係人一個 有咩特別
同彭羚比王菲係唔突出,同期彭羚拎獎唔會少過佢,紅歌唔會少過佢,唱live更加比王菲有過之而無不及
佢係繼王菲拎大滿貫嘅女歌手,王菲4年最受歡迎女歌手都係佢斬斷

係人哋早退出去樂壇

其他兩個唔講啦,彭羚同王菲最低限度係同級,邊個好啲就睇個人喜好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞