〔 夢 境 記 錄 〕

22 回覆
1 Like 5 Dislike

夢見有殺手要殺我朋友
我同其他人負責保護佢
我哋入咗間酒樓 , 大家分散走 , 迷惑個殺手
但係我又好擔心個朋友
所以偷偷走去搵我個朋友
結果比殺手發現 , 佢一槍爆朋友個頭
我好內疚

然後眼前有部電視
畫面出咗類似打機 , 自製人物嘅畫面
個殺手話 , 我朋友可以復活
方法就係好似打機 , 自製一個新嘅佢
我心諗:「佢仲係咪佢?」

〔完〕

夢見我夜晚坐係一條大橋邊 , 下面係河
朋友比部電話我 , 睇佢花式溜啲片
我睇完 , 同佢傾咗幾句
唔小心推咗佢部電話落河
朋友落去執 , 我係橋望落去
發現原來啲水好淺到膝頭
忽然見到一條巨型錦鯉游過
向左望 , 忽然見到一條巨型鱷魚

畫面一轉 , 去到一個陽光普照碼頭
有五隻巨型鱷魚頭放係路邊
有好多千與千尋黑白無面人 (超瘦版)
一路係碼頭上船
佢哋一經過我身邊 , 我就拍一下手
意識話我知 , 咁樣做係代表有禮貌
佢哋全部上咗船 , 我回頭一望
有一個千與千尋無面人 (紅衣、超瘦版)
企咗係到 , 意識話我知佢好危險
所以我好驚咁同佢展開戰鬥。

〔完〕

我係一間非洲教會講聖經
仲同一班非洲人一齊游水
夜晚有個唔識嘅四眼大叔講聖經
大叔有個五歲嘅仔負責翻譯
我剩係記得大叔好激動唔知講咩
五歲嘅仔就大叫哈利路亞
全場啲非洲人都一齊大叫哈利路亞
我唔算好high , 但個感覺幾開心。

〔完〕

(聖詩) 每段窄路 誰陪我去走過?

https://lih.kg/3201320

我想返教會?

https://lihkg.com/thread/3220646/page/1
https://youtu.be/zasyz-tJkOg

〔 Holy Spirit come to us 〕

嗰日全晚播住呢首歌訓
Lm 希望樓主keep到

夢見自己係一馬路 (村屋嘅馬路)
有一架白色私家車
我用相機影架車
我意識自己影相係因為鐘意架車
而且提醒自己
要正面影 , 側面影 , 後面影 , 同埋自拍
影完之後 , 我望住架車側面
車入面有人用相機閃咗一下 , 影我相。

夢中心情:平靜 , 覺得有趣。

〔備註〕

因為有意識想記錄夢境
我中途有醒過兩次 ,
但係無完全起身嘅個種醒
嗰兩次都有夢 , 好清楚
而且諗住早上醒咗之後就記錄呢個夢
但訓返之後 , 到早上起身就忘記咗內容
只係記得自己有計劃想記錄嗰啲夢

所以最後記錄 , 就只有早上起身前嘅夢。

夢見自己係教會主日崇拜
我負責控制崇拜嘅電腦直播

(夢中心情:緊張 , 擔心自己出錯)

畫面一轉 , 都係教會主日崇拜 , 講解緊聖經
見到一對父母同一個中學生坐低咗

父母之間對話:
睇住佢(中學生) , 佢次次都偷走出去
講完聖經先行返入黎

我心諗:
如果解緊聖經嘅人講得有水準
佢咪唔會偷走囉。

(夢中心情:平靜 , 但有一啲無奈)

〔完〕
畫面一轉 , 都係教會主日崇拜 ,
有人 講解緊聖經

早上醒咗 , 又再訓返

夢見自己參加一場婚禮
係一個博士同宣教士嘅婚禮
(所有人現實中 , 我都無見過。)
有個阿伯講嘢 , 婚禮用唔識嘅語言進行
個場地有中東feel

忽然間 , 一對新人出咗黎
個女嘅扶住個男 ,
女嘅正常中女樣 , 著晚裝
男嘅好大隻 , 但係男嘅訓緊教
著住T-shirt , 孖煙通
所以個女嘅就一手拖個男嘅入一間房
超高速咁幫佢換西裝 , 男嘅仍然訓覺
(個高速畫面有啲似卡通片咁表達)

而在場嘅人 , 就不停叫個男嘅起身。

(夢中心情:平靜 , 有啲迷惘 , 覺得莫名其妙)

〔完〕

夢見自己係一個醫生
係的舊式唐樓入做醫生
我用電話WhatsApp一個男病人
主要內容話係關心佢 , 話比佢知
我呢間醫院 , 唔單止治療身體嘅病
更加會關心你嘅心靈。

忽然門鐘響 , 有個女仔係門口
佢問我肝病有冇得醫?
我請佢入黎 , 透過自己個窗
見到對面唐樓一班人捉到個男人偷情
係到吵吵鬧鬧 , 係夢入面我識得個班人
係街坊 , 大家都好熟
所以夢入面嘅感覺唔沉重
反而有一種睇周星馳喜劇 , 鬥劇嗰種感覺。

第二個夢係講我比兩個黑社會追債
但係我係個中學生 , 唔知點解比人追債
總之就同個兩個黑社會傾
我哋三個人 , 坐係張圓枱
佢哋就戴黑超 , 黑西裝 , 食住支煙
最後發現係因為我老媽無交學費
所以我比人追債
畫面返到學校 , 有同學關心我
我同佢傾咗陣計
然後去到一座三角琴
我打開三角琴嘅後座 , 諗住撐起佢
但點整都整唔到
有其他同學過來一齊研究
最後發現個後座無咗支撐舊嘢
所以撐唔起 , 大家就散去

有一個同學本負責用手hold住個後座
正常係要慢慢放返低 , 但佢一下就放手
所以就撞到好大聲 , 我嚇咗一跳
心諗部琴好貴架。

(夢中心情:平靜 , 但有少少煩躁感)

第三個夢係夢見周星馳
成個夢就好似睇周星馳啲戲咁
周星馳係遊樂場 , 扮成小丑
周星馳捉住細龜 , 比把刀細龜
叫細龜扮係綁架佢
然後細龜就挾持住周星馳 , 一路跑
跑到中途 , 佢哋發現
原來唔小心挾持多咗一個女仔
佢哋三個好無奈咁坐低
個女仔以為周星馳 & 細龜暗戀佢
所以綁架佢

總之成個風格都好90年代
夢中感覺:睇戲feel , 溫馨 , 有趣
係真定係假?

近排有睇周星馳?

如果係真嘅夢,又無點睇過周星馳或者舊戲就要小心啲,三角琴同扮綁架嗰兩part 都似乎有啲心理嘅創傷問題。
無睇周星馳
不過有創傷都唔出奇

今日發咗個現實夢境互相影響嘅夢

〔現實〕
話說琴晚醒過兩次
但竟然一個夢境都無印象
我心諗 , 可能夢境記錄今日無嘢寫
然後又訓返。

〔夢境〕
我夢見一個〔不存在嘅YouTuber〕
叫兵衛大樹嘅一家人
個樣其實係Yuma & Ryuu
但係我夢見入面覺得佢真實存在
而且覺得自己之前成日睇佢啲片

第一個夢我同兵衛大樹一齊拍片
類似極限體能挑戰嗰啲
總之就係每次一跳 , 都踩唔中
用手抓住個邊邊位 , 再爬返上去
每踩一格 , 下面個地板就會爆
咁就要不停向前進
總之爬嚟爬去

(夢中感覺:有啲刺激 , 但唔驚)

第二個夢關於兵衛大樹以前有個表演
係同一大班人 , 係個大碗入面 , 扮麵
我哋睇返啲相 , 發現兵衛大樹老婆
係佢識兵衛大樹之前 , 原來睇過表演
仲影咗幅相 , 大家都好驚訝
覺得好有緣分

(夢中感覺:覺得奇妙 , 開心)

第三個夢 , 夢中我意識到
自己夢見兵衛大樹 (我仍然覺得真實存在)
所以覺得開心 , 可以記錄呢個夢
所以就夢入面Google 兵衛大樹
但我竟然搵唔到兵衛大樹嘅資料
我覺得好困惑 , 係咪我記錯啲
我四圍搵兵衛大樹嘅資料
忽然 , 我意識到自己發緊夢
意識兵衛大樹根本唔存在

然後就醒咗。

〔完〕
夢日記會愈寫啲夢愈真實
到後尾如果唔係落寫仲以為係記憶嘅一部分
同埋無論個夢開心唔開心
醒返都會對自己情緒有影響

利申:之前為咗lucid dream而寫
尚在路中 活在夢中
就樂在捉不緊的滿足

在造夢中 在願望中
願望實踐了也就無用
無求無欲 無時無刻矛盾

https://youtu.be/9vlUzjreNik
中學果時會半夜訓醒寫,如果拖到朝早已經會唔記得一大半/小小自行腦補落去
我係早上醒之後即刻寫
記得啲乜就寫乜
除非一覺到尾,早上既已經唔係記得太清

起身對夢境基本上無印象

夢見湯盈盈 , 我講笑咁同佢講
「你未來個老公肯定唔靚仔 , 成個錢嘉樂咁」
但係夢中諗諗下 , 佢老公咪就係錢嘉樂

記得有個畫面係火影
嗰風格類似呢款。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞