收到呢個offer你走唔走?

177 回覆
472 Like 2673 Dislike
比人ff 下都好
佢原先係大公司係MT入咪得
問下又要屌
睇下你性格想穩陣啲跟住個制度畀人管
定係改變個制度去管人
要aim top就一定留在大公司再慢慢搵
Fresh grad價 無咩特別
有(專科)degree大把工都有
早上M一開始一定吃力啲,然後質疑自己係咪揀錯

我會話你想繼續上,一定轉,早啲有M嘅經驗上去一定更好,睇野更闊,M只係起步,上面仲有大把位
Workload?
如果你係向上望 真係介意個晉升機會嘅 就一定走 做m位先有人識你 可以再向上爬 不過預咗辛苦d
佢原先係mt就等做大公司m啦,仲洗走
既然價錢差唔多,就睇exposure啦,似乎留喺到個exposure 會好d?
3-4年大公司經驗cv夠哂靚仔 出去做返一年咪當走出comfort zone試下 唔對路先再轉
非專肯跳都有
唔關係
搵工個陣好多時都係睇你咩人工就match 返個title 比你
例如你而家人工好高 但title 只係manager,去到新公司好多時都會match 返佢internal 個range 既title 比你

當然公司大細規模都會match 返,唔通你細公司月薪一百萬做CEO就等於人地MNC worldwide CEO咩
諗下你40歲時係邊間公司生存到
18年year 2 咁快就幾年經驗,定係又係share account ?
樓主2018年5月Year2 2020年畢業
2022年11月27號已經grad左3-4年
唔建議睇title 睇得咁重要 何況只係一個小小manager. 除非你講緊General Manager
通常level scale 1-10, 當10 最高,普通M位只係level 3-4 1-2 係比嗰d sodiasm 同offshore 賤過狗既打雜
我知fg 50k係少
但做幾年40k都要串
唔通連登手足真係全部做樓面 foodpanda aco?
唔洗理我真定假喎
咪當比個situation大家討論下姐
我心目中既M已經係level 7-8

樓下仲有一堆Assistance

可能行業唔同大家既接觸都唔同
42k 但level 7-8 既Manager, 間公司早走早着
仲咁後生 原地無乜晉升機會
加上你都講新公司唔算真係好細
而你都有做過大公司嘅經驗
其實做一段時間再拎住title跳
理應 行得好過原地踏步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞