FIFA23 Ultimate Team 討厭區(75)祝大家勁中垃圾icon

1001 回覆
0 Like 5 Dislike

曬卡唔緊要 唔好扮曬野就得
只會比人屌得仲金

FIFA 23 Ultimate Team 討論區

實用資訊

睇球員卡,新出 SBC
http://futbin.com

SBC抵唔扺做?
睇自己肥料程度自行決定
一律建議SKIP

SBC 答案 (參考idea, 抄足貴到仆街)
https://www.futbin.com/squad-building-challenges

睇流出
https://twitter.com/futsheriff?lang=zh-Hant

Q&A

1. 新 promo卡/ 球員SBC 幾時出呀?
撚知咩, 去 Twitter follow 班leaker 或者寫信問EA啦
再唔係自己 google 睇返上集 promo 出咩時間去估算

2. 零課中XXXXXX
關我撚事咩, 要曬卡唔該正經少少曬, 唔好係到阿支阿左攞優越感

3. 想比巴打睇下我個陣得唔得?
得,請記得比筆直,你無筆直人地點 suggest 你?
無筆直就直上 icon
講埋邊隻 tradable untradable
最好講埋吹得估算值幾多

4. 今年 WL 點玩法?
第一:DR 攞夠1250分
第二:拎1250分報playoff附加賽,10場贏4場(20分)就可以入final
第三:final 得20場,輸哂都有紅卡抽
附加賽:一個season有7次機會打
Playoff 同 WL 打夠一定分數都有rewards
唔同既係Playoff 可以提早結束, WL唔得或者要等夠鐘結算

5. 點賺錢?
踏實d, 打比賽, 要快手就去課coins, 但EA話會嚴打買賣coins, 後果自負
玩耐左可以試下炒卡。
留意賣卡會收「稅」,成功交易會抽5%,如賣10,000 coins成交,實收9,500

6. 咩係Chemistry?
Chemistry 會對球員某d 能力有唔同提升,越高Chemistry加得越多,今集分 1/2/3 Chem ; 後備球員一律0 chem
同埋留意球員一定要位置岩先有 Chem, 可以食卡改位置, 但唔係所有球員都有得轉位置, 詳細可以去 Futbin 搵返果個球員睇

7. 咁點加Chemistry呀?
今集Chemistry system 大改左, 係用點數形式去計, 夠一定點數就有 1 Chem, 最盡3 Chem
球員: 國籍 聯賽 隊伍
教練: 國籍 聯賽 (可以用卡改)
例如你隊波用法國仔為主, 國籍計法 係 2 + 3 + 2
有 4 個法國仔, 個 Chem 加成只會得 1點
呢個時候你想齊 2 Chem
一係就加多個法國仔 一係就用法國教練
滿足任一條件齊 5 點就有 2 Chem
其他類型點數計法大同小異,自己參透下

8. Chemistry style係咩黎?持續幾耐?
唔同 Chemistry style 會對球員某d 能力有唔同提升, 每個球員一開始都有 basic 呢個style
你會見到每項能力都有一格V形箭嘴, Chemistry style卡係永遠套用於某個球員, 直至你apply另一張落去

9. 咩係IF?咩係TOTW?點解有d卡會係黑色?
每星期三晚都會有新嘅TOTW (team of the week)
出嘅人會有張加強版嘅黑色卡,又叫IF (in form)

10: 你地成日講H/H, H/M, M/L 係乜勁呀?
代表球員 Work rate, H-High, M-Medium, L-Low

11: 乜野係 ONE TO WATCH呢?
就係呢個球員今季先轉會,咁就有幸比FIFA觀察
OTW 係會跟inform卡 upgrade數值,卡面都會跟埋IF

12:我 DR SB 幾分幾分夠唔夠KEEP RANK 1?
https://www.futbin.com/squad-battles/points

13. 點樣開新po?
去#1右上角三點,禁以此內容開新主題

14:頭5場WL 有咩用? 究竟WL 係點配對手俾我?
頭5場對手係random但決定你的起手ranking
贏曬即係+5 赢3場即係+1+1+1-1-1 > +1 已經有極大既分別

15:咩叫肥料卡,META卡?
肥料就係作用解SBC、靚國藉靚聯賽、高rate低能嘅人。META=實用球員,唔受總分所限 , 玩家覺得勁嘅卡

16:藍卡,RTTF又係啲乜?
藍卡 = UCL 卡 , 有得打歐冠先有嘅卡/RTTF = ROAD TO THE FINAL, 踢緊歐聯嘅球員 , 佢每晉一級就會升一分總分

17:點解我交唔到SBC/做唔到OBJ?
開機交/睇英文版

18:點link Twitch?
https://bit.ly/37M8hhT

19:咩叫OBS? 點樣set?
https://bit.ly/2v3TX7k

20: SB太難打可以點?
答今年SB 如果難度揀 Legendary or above,佢會根據 pro player打法黎同你玩。熄 - 遊戲主頁面, Setting -> Game Setting -> Competitor Mode: OFF

21: 點樣睇自己個club嘅球員consumables chemistry呢啲嘢?
答: 轉會>轉會清單>L3

22: 咩叫執紙皮?
Arbitrage 即係risk free profit, 係呢個market 入面其實有個bid-buy now spread 係到 所以如果你留心d 睇下邊d card 係有好多人要用黎做sbc 但係就無咩人bid 你就可以賺個差價, 但呢個spread 好多時會拉近/無得好快 所以最後可能只會每張賺1,200coins

23: DR獎揀咩好?
揀錢=50k. 揀pack= 中真朗=7m 手氣差少少中朗都有1m 如果真係咁黑仔中Kante Salah都有1x0k 唔明點解會揀錢

24. 如何才算真正戰勝連登仔:
1. 唔准用明星隊,贏既係因為你隊波勁,唔係你勁,輸就一定係你廢。(廢就唔好玩明星隊啦!)
2.球員最好速度唔過80,否則你只係屈速狗
3. 唔准泊巴士,一定要同我對攻,最好你8個人上晒黎,俾我夠位打快速反擊。唔俾我快速反擊,就算贏左你都勝之不武。
4. 個波30秒內要運上前場,最好所有波向前傳,唔准回後。
5. 唔准睇reply。
6. 唔准慶祝。
7. 唔准後場鳩猜。 (呢樣我同意,不過補時階段我接受,唔通補時人地領先一粒你仲期望人地俾個機會你攻多次?)
8. 唔准角球旗。 (同上)
9.唔准屈健康射 唔准屈skill move
10.用廢隊=壓星狗,贏只係EA幫你,唔係你真正實力
11. 唔用傳中兼用頭槌頂入,一律視為屈速狗

我愛EA!

UT Po 數學時間
WL勝場得4分, 敗場得1分, 總共可以打20場
設 x = 勝場 ; y = 敗場 ; z = 分數
x + y = 20
4x + 1y = z
自己代個 z 入去計
負評樓主好能黑心
屌你老母舒夫真高!
樓主心地唔好
Hero sbc 中垃圾已經燒晒肥,無肥做la
屌你老味,做撚晒3 pack icon中晒垃圾,Bergkamp, veron......
仲有隻呢

又重複
三十萬一次都咁多人做
點解可以做足3次咁有錢
唔賭玩咩ut
History個個objective 要點做?
black list 我pack luck 嗰條友快d 全家生癌
sb beginner 得唔得
又出250k pack
唔知 我semi奴token順便做埋
87+ icon sbc

87+中 90 win 啦
Lm
你玩落就知流料嚟
咁大鑊 唔掛之得會中到
做完一次已經無哂錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞