出嚟做嘢 開始體驗到「識人好過識字」

216 回覆
1149 Like 28 Dislike
正解樓主以為人地十皮廿皮真係好似佢睇表面咁吹下水social下
人地take decision, bear risk, 比客狂逼既時候,你唔知姐
其實唔洗識人,你上網search 大把課下金都有tips 啦 有tips 唔代表你有能力過到考核架喎
上面三份工主仼位起薪ard 50k, 識人就贏一半咁佢哋成堆親戚朋友個個係入面做緊啦
識人都要好多技巧㗎。要時間去應酬、又要做人圓滑、又要性格好,你估真係咁易做到咩
不過好老實,能力越大,責任越大。搵到100K個啲人,表面可能風光,但係內裡好大壓力,脫髮危機,容易變老個啲。好多嘢都係相對嘅加油
咪傻啦,佢地做唔做到野唔知
但要升到呢個位,無可能係on9仔
係要入場卷+捱到仆街...
有個靚樣靚腿靚波靚西靚鮑,一定飛黃騰達
識幫辦未必有用,識警司就唔同講法
咁你有冇後悔做設計
講起錢就少少
唔講錢就冇乜嘢
警司又點 你係處長個仔就有用
連登仔係咁 成日話人戇鳩都做到
但係自己就打份萬零二萬蚊嘅工
真係戇鳩都不如
原來公開考試已經係成世人最公平
高層個仔grad左就做經理
你覺得冇咪冇囉,但我屋企人嘅親身經驗係有
正解
未必
讀專業資格科目就一定起碼要有個牌
如果所謂【管理】科目,就好多都係識人好過識字
老闆只會用信得過嘅人
咁少林寺真係掃地嗰個最勁
其實係
我唯一諗到嘅要識到個日嘅interviewer 而且唔止一round
入境要體能written ,你係處長個仔都幫你唔到
Icac 你識人就入到,咁條友就唔會做icac
投胎輪迴係世紀大騙局,專呃D草民,唐宋元明清呢D垃圾國家皇帝家族天下專呃呢D信佛嘅傻仔
仲要隊白酒
入職唔知,但識高層係有助升職既
但唔代表唔使捱wo
一樣做到仆街,做錯野都係要孭鑊
一語中的叫班袋底泥情何以堪

成日講識人,都你真係有機會識到人,你無料人地一樣唔撚想睬你,唔好講到唔洗做靠關係乜都得,有料既人更加對人評頭品足

以前香港做野果陣 D親戚成日講話我公司有無intern位俾佢個仔學野,心諗你個仔廢到盞做臭我個朵,咪搞
自己無料 老豆又無料

根本唔會有人脈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞