[換車]2017 A5 sportback c200

19 回覆
2 Like 7 Dislike
多數一個人揸,假期先會車屋企人
平日代步揸出揸入 5年車 價錢差唔多
有冇師兄擁有緊可以講下2架會壞啲咩 油耗 空間 駕駛感 加速力 尾箱邊架大啲
心大心細 2架都鍾意 唔識揀
A5型啲 新嘅Audi係咪真係壞小啲野?
C200 Benz 好似無咁多野壞
唔講2手價
駕駛感同FUN, 一定係A5 > C200
A5係好似FWD?
會好揸過c200
條友真係唔識架喎
唔講架車易唔易壞

二手價無論你入手or遲d甩番出黎,一定係audi低D

但買得呢個年份c200點解唔買2018 Facelift左既c200?
A5駕駛感好過C仔係咪笑話嚟
雖然A5係FWD C200係RWD
但其實駕駛感黎講VAG整體係好揸過平治
揸落有種好流暢好effortless既感覺
vag好過benz
咁揸golf都得啦

利申日本4輪獨立ae110
Effortless咪就係冇駕駛感囉大佬
FL 咗嘅 C200 係 1.5T mild hybrid
市區揸可能會慳油咗
中間 entertainment monitor 大咗
有 CarPlay
Option 電子錶版

FL 前係 2.0T
馬力數字雖然一樣
但揸落 2.0T 會活躍好多
如果會改車就一定諗 2.0T
C200 早一批 打南磨 較常見有問題
但 2017 呢批已經少聽見有事

其他較常見問題 (更換/維修費用)
- 油喉滲漏 ($2000-$3000)
- 冷氣涷 coil 漏 (要拆錶台,人工較貴 $10000)

其他引擎波箱都無咩鑊氣

另外 2018 FL 前有批車換咗九速波箱,可以考慮吓
你要講golf根本golf就係好揸過a class
只係a class有個章加堆fancy tech / fashion 野 同埋有a45
怕壞就買新車
對比大家都2017年車既話,當埋你c200係w205 sedan, a5係b9 sportback 40tfsi

A5 B9贏外觀,贏前座空間,贏燈
C200 W205贏操控,贏後座空間,贏品牌價值

兩架都係無咩鑊氣,個籠兩個都差唔多, c200會靚dd 放野空間多d。A5 會有virtual cockpit,個籠感覺先進d
同埋真係睇你介唔介意歐洲車係前驅
同埋你要前座定要後座舒服,兩架個舒服度都幾明顯(c200前座好窄,個人大隻d會唔舒服,空間感差。A5後座坐米8既人會頂頭,同埋sportback關係,個後座凹左落去,唔太舒服)

前後驅架車唔夠200匹同埋你唔飛既話分別係唔太大。
前後驅架車唔夠200匹就分別唔大

咁116i同Golf分別肯定係唔大
後驅同前驅感覺差好遠 c200呢個級數都feel到好明顯

試下搵條斜路加速上就更明顯
差唔多6年嘅Audi 鑊氣應該都重
又真係幾Fun嘅
班友無渣過A5 係到笑9 C200> A5
軚感 路感 A5的確係好過C200

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞