Steam遊戲 中國底層市民模擬人生《大多數》巔峰玩家數破8萬, 被下架

157 回覆
428 Like 3 Dislike
有冇得做核酸先?
你姐
我唔係
可以直接返。。。。
身份證要去戶藉登記地補領
而返鄉下搭火車係要身份證實名登記
佢唔係巴蜀利亞人咩?
好似幾好玩
隻驚D人使唔使被封撩鼻
係因為製作組整到隻game個角色機制好on9

個人物話就話大多數小人物 但實際上成個大少咁

例如冇錢連續食幾日一樣嘅野 就不滿然後走去亂使錢通宵網吧 每日都要享受食好住好 如果唔係就抑鬱俾你睇

太過強行逼你受苦受難 但係又唔可以好合理咁樣營造到出嚟 搞到件事好夾硬

成個遊戲設計都缺乏經驗 一味塞好多所謂苦難刁難你 懶係反映現實咁 但係就失去左遊戲性

然後好似又有刷好評 反正就俾人屌到瞓喺度
人生online
lm
隻game個主線係錢 還債要錢 妹讀大學要錢 生存落去更加要錢

但係個機制就搞到日日要哄個主角開心左先過到落去咁 每日浪費精神去搵好野食 去呢度玩去嗰度玩

令人有種想屌佢老母既煩躁感
有種富人不知窮滋味 何不食肉糜既割裂感

窮過就知 當你滿足生存需求都有困難嘅時候 根本唔會在意自己有咩精神需求

另外 個game係製作組自己下架既 我相信主要原因係俾大陸啲人屌到反艇先縮番埋 費事一鋪清袋 因為隻game真係真係太離地
如果佢個人設係二世祖敗家無哂錢要咁樣打工供個妹讀書就合理啲
無錢學咩人扭另 果樣唔食呢樣唔食
應該係每次入game要排兩個鐘去做核酸 之後淨係番屋企等聽日再排過
將loading 句野改做直在排隊做核酸
真係on99 好明顯係為咗加強難度時 偏離左設計個核心 將重心放咗喺個心情系統度
佢本身疸中係大陸啲網做直播
後尾直播時講咩南京大屠殺呀咩日本仔刀好快呀之類
從此就比猜那上上下下封殺

好似上年先響youtube復出
你咪試吓連續食幾日一樣嘅m記睇下會唔會抑鬱
好彩第一日即買
我大學四年九成時間都係每餐canteen四寶飯
屋企有事 最窮既時候 數住身上既銀仔 每日數自己食幾塊麵包 加幾多粒五香肉丁先夠到下次出到糧

老實講真係無錢有生存壓力既人 係會慢慢精神唔健康既 但係唔係食兩餐飯嘅事囉 大把更加危急嘅事係前面要解決

但係隻game有一點戇鳩就係 個角色會係瞓覺嘅時候出去亂做嘢 做埋啲亂使錢 洗埋唔應洗嘅錢既事 完全唔符合玩家嘅期望值
你讀到大學,你既認知能力係香港係top20%水平,你底乜春層
你根本無見過真正既支那賤民,從細無食飽過肉,無足夠蛋白質發育大腦,理論上讀過小學/初中,實際上農村既師資係點大家都知,常用字都未識得哂,一生人未讀過一本小說
佢地既自制能力、認知能力係同你biologically唔一樣架清
唔好咁privileged而不自知啦
呢個就係你過到難關,而大陸啲三和大神變三和大神既原因

好多窮人就係唔自律,明知有要解決危急既事,但就係選擇去享受,搞到完全搞唔掂
我想講隻game
有功略的
前期捉棋個$50每日都可以賺
後期就可以打高人工嘅工
肥得起的
但好on9 。放工打機再返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞