陳卓賢 Ian Chan 討論區 (20) 運動型男+唱作歌手

1001 回覆
19 Like 10 Dislike
Fail 咗添嘉姐叫佢陳監製同話做佢鄰居好幸福嗰陣 myb 啲反應勁99話叫翻佢陳仔就好
大概寫低myb 講嘅 有漏嘅話歡迎大家補充
-首歌9月寫 喺自己房拎住一支結他寫出嚟 demo 用手機錄所以好raw 背後意義係希望大家走出負面情緒 仲話take dancer嘅情緒感受做first priority 睇下佢哋有冇咩需要支援
- 有搵軟請教vocal 上嘅嘢 寫緊首歌嗰陣已經諗好咗要搵牙Nick 合作 因為好多牙Nick 有份嘅歌 彳亍佢都好鍾意 亦有不斷累積經驗同學嘢 將佢哋apply 曬落隻歌 原本想喺琴聲嗰度用音樂盒聲 帶出種 wonderland 嘅感覺 但如果咁做就要嗰個位啲melody 密啲 唔太適合所以最終冇咁做 動畫師喺之前live 合作過 喺鯨落嗰陣已經想用動畫 今次嘅mv 覺得同鯨落一樣 用動畫表達好過用人 最後有個位本身想加女和音但唔成事
- 首歌開頭嘅聲係卓賢文 想帶出嘅信息係everything is gonna be fine錄嗰陣冇好似以前咁諗好多技術嘢 著重喺情感上 嗰陣有錄到眼濕濕但好快令自己唔好太沉浸喺情緒度 take 咗30幾個sections
-嚟緊都想自己包攬咁多位 雖然知自己仲有進步空間 手頭上寫咗兩隻歌(主要係 ballad) 有俾隊友 下年暫時冇合唱 有send 歌比其他歌手(鏡外勢力)
DJ曬咗一堆相出嚟俾佢簽名
是 我都想要佢哋提醒咗我要print 啲相出嚟j
thank you笠頭絲
番屋企睇番live先
佢今日又係好得意
同myb video call視角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞