PGDE 2023 討論區

927 回覆
11 Like 29 Dislike
3大條件
1. 同有幾多對手,位就呢幾年一定少左
2.睇對唔對科
3.最重要睇係咪 teaching staff,有班有優勢

啲無班TA AT就祝君好運
UG bba但唔係econ major 係咪唔會有機會報到econ pgde
Yes
中文教育文憑有相關學位要求,盡量唔好啦。因為小弟上年中伏,最後派唔到offer .
想問下有冇人已經收到 BU STSK Offer
fg啱啱簽咗gm約先收到full-time pgde offeremail問大學想轉返part-time pgde嘅機會大唔大?
見過之前有case係搵到人對調就得
好似係 聽朋友講過
佢話要有中文果類相關學位先大優勢
否則其他科但報PGDE都難入到
想問吓大家,中學睇唔睇pgde係邊間U讀?諗緊報唔報MU pgde好
想問下年pgde, 小弟想報教大 小學視藝, subject 2 常識或者中大小學視藝,畢業之後會唔會好難搵野做.
(利申本人visual arts grad,所以覺得報VA最大機收到Interview 機會)
如果中文major 但下年只有常識教 報pdge係咪以常識為主科有優勢d
點解會咁覺得常識每個人都會報黎做後備 無其他offer先再算
有冇人都重未入到?
明白 唔該哂 以為有教學經驗會大機d 又諗住每間學校報一科
小弟今年yr3,嚟緊yr4
我讀緊KongU BA 中文,預計如果正正常常會有second up grad,中文同中史dse都有星,想問咁樣報full time中文(未諗中學定小學)機會大唔大
同埋聽聞TA競爭激烈,有好多人都做唔到老師,PGDE part time係咪都好難報
有pgde你都搵唔到教席啦 lingU
大把樹仁出嚟做老師啦
吹水大會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞