公司真係好多是非,點解唔可以簡簡單單

99 回覆
148 Like 9 Dislike
死傻閪,你生咩撚樣都會畀防疫撚針對㗎啦
係,成撚日都係度講咩識人好過識字非黑即咁,跟住係咁玩人事紛爭搞事

以前岩岩出來做野見到都覺得佢地心理變態,抵佢地一世做低下階層
低層工係咁,尤其垃圾sales同飲食
利申做過,成班mk仔最鍾意講是非
岩,細個唔識諗,好早就出黎做野,做過呢d低下階層下欄工,仆佢個街成班垃圾MK唔係做野,日日玩排擠新人,日日講人是非當食飯,正常話題係冇

跟著發奮讀書,做番正常文職,最近見番其中一個最仆街口臭既,仲係做番10 年前既下欄工,仲係同一個位,人工仲係一萬蚊多d , 睇見心都涼埋
你唔主動埋堆=反抗=要討伐
真喎 以前有間公司鍾意同事一堆堆去食飯 你食食下唔再同堆人食飯就會來“關心”你點解唔再同堆人食飯 之後就搞9你因為你唔埋堆 痴撚線
走之前直接cc大老板。 同佢講野公司係幾咁on9多是非, 如果無用,直接裸辭
返工唔好講太多私人野
好多人都只係表面同你好
準時返工準時收工 唔好太多交流

係你太簡單 唔係太認真
食飯傾計
唔係傾八掛 是非仲有咩傾 由其女人
同埋就係close先會講同提起你
話你剪個頭唔靚又係背後講你 睇你點定義同個比重
你睇得太重 咪由佢講 講兩句又唔會死既
好似d人成日話唔好屌我老母呀 無面比
轉頭自己咪又係屌人老母
我就有閪所謂 懶係有性格有原則咁
我比埋老豆你屌 比埋佢電話你
職場上邊有朋友㗎
邊個唔喺度就俾人講 睇開啲啦
根本職場就係是非當人情
一講到利益就反晒面

lm
因為唔講是非時間好難過
做過幾份工都冇呢d情況
有d仲傾得幾埋
其實邊介意得咁多
把口係佢到咪由佢地講囉
FD到就FD
FD唔到就好黎好去就算
唔好要人幫你執屎就得
又唔係要對成世
簡簡單單做好自己份內事就得
真心嘅,重來好人都短命,小人就長做長有。
咪同同事做朋友就得
所有野公事公辦
例如我知公司有條友好憎我
但我俾d野佢,佢都係要做,唔敢玩野

其實你持平d
做野好簡單好多

佢有佢地埋堆你有你做
班傻閪要咁先搵到歸屬感
他人即地獄
就算識左好耐都係會咁,總之你有update近況俾其中一個知,佢地好快就會討論你,跟住所有人都知曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞