[真唔真] 三大辣殺科>非三大非專業科?!

21 回覆
2 Like 1 Dislike
我老豆係HKU 中文 出黎教書教左好多年到退休 阿媽做銀行 試過請人
最近放榜 我就假設性問佢地 如果有兩個相同GPA geh candiate in 銀行OT, 一定要請一個:
一個UST Global China Studies (科大社會科學系 )
一個 City BBA
佢地竟然都話肯定會請UST果個
仲話D大公司除左專科之外都係請三大 理9得你讀果科同份工有咩關係
其實真心係咩??
我老豆係HKU 中文 出黎教書教左好多年到退休 阿媽做銀行 試過請人
最近放榜 我就假設性問佢地 如果有兩個相同GPA geh candiate in 銀行OT, 一定要請一個:
一個UST Global China Studies (科大社會科學系 )
一個 City BBA
仲話D大公司除左專科之外都係請三大 理9得你讀果科同份工有咩關係
其實真心係咩??
ust gcs其實無大家想像中差,好多韓國人特登黎香港讀呢科
ust gcs其實無大家想像中差,好多韓國人特登黎香港讀呢科

但係有無咩明確career prospect 定係算叫做有個degree
其實呢啲咁general 嘅degree 唔係話特別專

最後都係睇u

最後都係睇u

但bba唔係好似出路固定D咩 乜野中國研究就咁聽我真係唔知出黎做咩...

最後都係睇u

但bba唔係好似出路固定D咩 乜野中國研究就咁聽我真係唔知出黎做咩...

我識一個韓國人讀呢科,佢話依家好多國際企業都同中國內地有商業合作,佢地好樂意聘請呢個major嘅人才。

最後都係睇u

我識一個韓國人讀呢科,佢話依家好多國際企業都同中國內地有商業合作,佢地好樂意聘請呢個major嘅人才。

原來係咁 thx
你媽講得啱
其實學校教授嘅知識好有限同埋過時
學校環境先係重點,有個好嘅環境可以大開學生嘅眼界,對思考廣闊性同深入性都會有影響
所以兩科都係非專科的話,揀三大啦
廢話
我間公司非三大嘅CV即扔
理撚得佢咩柒Shitty First Hon etc

咁樣真係好咩...
有無諗過三大有D科收得低過shitty D科 D學生其實唔係你諗咁叻?
定係其實你間公司純粹要面
你媽講得啱
其實學校教授嘅知識好有限同埋過時
學校環境先係重點,有個好嘅環境可以大開學生嘅眼界,對思考廣闊性同深入性都會有影響
所以兩科都係非專科的話,揀三大啦

咁呢個我agger 嘅
廢話
我間公司非三大嘅CV即扔
理撚得佢咩柒Shitty First Hon etc

Sor我唔係淨係話你間公司要面 我指generally 有咩得罪左嘅唔好意思
一個 City BBA
其實真心係咩??

你要請assistant,有兩個candidate,一個樣靚身材正,一個柒姑碌嚟,你會揀邊個?

又,原來呢兩個candidate,一個樣靚身材正 +city bba,一個柒姑碌 +UST gcs,你又會揀邊個?
唔講會計,bba邊忽專呀睇過

睇錯jor
非專業科的確係三大打橫黎行
社會玩法就係咁一係你自己做老闆
一個 City BBA
其實真心係咩??

你要請assistant,有兩個candidate,一個樣靚身材正,一個柒姑碌嚟,你會揀邊個?

又,原來呢兩個candidate,一個樣靚身材正 +city bba,一個柒姑碌 +UST gcs,你又會揀邊個?

assistant 呢D 就梗係睇樣+身材啦
不過而家講緊銀行 banking officer咋wor 幾靚都係坐counter serve 客姐 都唔到你睇啦

睇錯jor
非專業科的確係三大打橫黎行
社會玩法就係咁一係你自己做老闆

既然demand係咁 咁辣殺科都照讀啦 環球中國研究我黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞