香港十大光頭藝人

99 回覆
7 Like 155 Dislike
第十名 林盛斌Bob
CCTVB藝人、主持人

代表角色:
電視劇《老表你好嘢》程少山

第九名 金剛

原名李信樵,前CCTVB藝人、主持人,與小儀合作主持多檔美食節目,如《街坊廚神》資料而為人熟悉。2019年後棄暗投明,喺Viutv推出節目《金剛旅行團》與《掃街達人》。現已移居台灣。

代表作:街坊廚神

點解去viu係棄暗投明?
點解龜頭bob係第十金剛係第九先?金剛個頭冇bob咁光點解又前過佢?
你數十大係用咩準則去排
第八名 熊欣欣

著名動作演員、武術指導。

從細喺廣西武術隊練武,並於1987年到香港發展。幾部黃飛鴻系列電影,熊欣欣都有份參與演出重要角色

代表作:《黃飛鴻之三:獅王爭霸》中飾鬼腳七

側田第一
猛男樣叫欣欣

叫欣都算你仲要疊字
第七名 麥嘉

八十年代出名香港演員、導演和編劇,擅長拍攝喜劇,其光頭形象深入民心,有「光頭佬」、「光頭神探」之稱,

經典代表作:《最佳拍檔》
移居台灣?佢本身唔係台灣人咩
而家肥撚到成隻豬咁
最出名明明係金玉滿堂個廚房佬,佢碟牛河真係無得輸
第六名 羅家英

星爺御用配角,首本名曲唱到街知巷聞

代表作:因悼念英女皇耳而向大陸網民道歉(跪低)

第五名 徐錦江

演員及畫家。星爺御用班底,喺90年代以出演奸角、三級片如《色情男女》紅遍亞洲。

有次徐錦江請老竇老母去欣賞自己嘅戲,先才知係三級片,搞到關係變差,患上抑鬱,曾經自殺。

戲入面佢嘅角色大部分都係負面,現實裡卻係師承嶺南畫派國畫大師關山月。喺中國合夥投資30億,設立「徐錦江藝術中心」

代表角色:鰲拜

第五名 側田

流行歌手,音樂人。側田出身喺音樂世家。佢嘅三叔羅尚正(Ted Lo)係香港著名嘅編曲、監製及爵士樂鋼琴手。側田本身亦都係香港兒童合唱團同中小學校內合唱團嘅團員之一。

側田喺2005年年底香港四大頒獎禮中囊括所有新人男歌手嘅獎項。

側田2007年喺香港體育館紅館舉行《港樂‧側田演唱會》(HKPO & Justin Live in love with the philharmonic Live)。係眾多同港樂合作嘅歌手中,年資最淺嘅一個。

曾經有街頭格鬥經驗

代表作:《命硬》 《我不是好人》《男人KTV》
金B 大俠徐錦江!
你上面果張雷神嚟㗎 阿傻仔
Live
曹格痴線佬
第一係咪有戴眼鏡?
棄暗投明?
自己拍完都唔知係三級片?
第三名 張衛健

演員,外號大帥哥

大笨象會跳舞 馬騮仔會上樹會 狐狸會打關斗 嘿

代表作:《齊天大聖孫悟空》孫悟空

第二名 盧冠廷

仲在生嘅大師,傳奇歌手,作曲家,真正嘅音樂人。

電影《大話西遊》主題曲 《一生所愛》配樂為代表作。

https://youtu.be/h46F_sQVLjI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞