馬斯克據報將調200名中國Tesla工程師到美國 複製上海廠的成功

87 回覆
42 Like 78 Dislike
Tesla創辦人、全球首富馬斯克(Elon Musk) 經常稱讚其上海超級工廠團隊在提高產量上非常成功,為Tesla大幅度擴大在中國電動車市場的佔有率。有傳媒報道,馬斯克將調動約200名中國工程師到美國,企圖將上海廠的成功複製,以改善加州佛利蒙(Fremont)工廠的生產。

《彭博社》(Bloomberg) 引述匿名消息來源報道,Tesla希望複製上海廠的成功到美國,將派遣中國Tesla工程師,特別是自動化和控制工程師,前往加州佛利蒙廠以協助提高產量,報道提到,大約200人將赴加州執行至少3個月,第一批人員最早本月出發。

Tesla上海超級工廠年產100萬輛電動車

Tesla上海超級工廠則在2019年動土、同年年底開始生產,速度之快前所未見,如今年產能達100萬輛車,是全球產量最大的電動車廠,毛利率和成本也領先同業。至於佛利蒙廠年產60萬輛車,是30年來最佳成績,但馬斯克最近表示,他相信該廠還有成長空間。

支那Musk 終於現形

支那Musk
twitter 已變成微訊海外版
elon baba baba baba

一早plan 定啦
有咩問題?利用中國工程師姐
天真過阿嬌
要複製成功應該將d工人調晒過去但維持而家份糧比較實際
如果有日twitter 大陸都批准用,到時美國佬點算
200人當中你估有冇商業間諜係入面
美國工人: 996 不了
上海超級血汗工廠
政治間諜都有可能啦
海外警察都有可能
共諜戰左膠

一件支那豬都咁撚煩
十幾億隻都幾麻煩
係爸爸嘅間諜將技術轉移到美國
連登:Elon爸爸
呢個就係重點,美國人點會好似中國人咁為份工連命都唔要?奴性問題。

香港都有黎生做代表。
馬斯克應該係千人計劃其中一個人黎
美國會比佢地入境
工作visa 可以容易
仲要有大公司保證
人地工程師就係鐘意上海妹
加洲根本無咁多呢嘅高廋亞洲女
係加州就屌高瘦大波金髪鬼妹啦
咪玩.....冇可能容易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞