頭條日報:打工仔轟天文台未掛8號波 在網上討論區更有人開設「天文台台長鄭楚明先生問候區」帖文

16 回覆
24 Like 0 Dislike

三號強風信號現正生效。天文台今日(2日)早上表示,會考慮在正午12時至下午2時之間發出八號烈風或暴風信號。教育局亦宣布,所有學校今日停課。不少網民及打工仔對於天文台的預告感到不滿,紛紛到其社交媒體專頁留言批評,在網上討論區更有人開設「天文台台長鄭楚明先生問候區」帖文,以表示不滿。

在天文台的facebook專頁上,不少網民留言批評天文台。有人指,「返工既(嘅)都幾慘,小朋友唔洗返但自己要返工,要搵人安置小朋友,返半日工,12點又要同人迫車返屋企」、「天文台有無考慮市民返2小時工,收工時的情況,係咪玩野!」、「就算係按颱風嘅實際情形去判斷,係咪都應該考慮、預判吓市民嘅出行安排」、「好心就朝早掛定 ,唔駛市民返完一陣,明知將會有危險,都要市民出去,再要喺風球下更迫更亂更危險咁放工」等。
知唔知個會幾重要
真係唔敢番咪拎一日AL囉
屌 ching 冇轉黑白相
香港人真係好撚難服侍
煽動市民憎恨政府?
今次金管局都話
咪舍個波比我
鄭楚明我愛你
頭條真係好廢,居然要上嚟攞料寫文,睇嚟佢哋冇budget採訪
你又知佢唔係金融風會出席者之一
有幾難
早幾個鐘掛遲幾個鐘落
之前打風都係咁玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞