[悠二評測]在Z790 6層板測試G.SKILL TRIDENT 7600MHZ 2*16G HYNIX A DIE

26 回覆
33 Like 2 Dislike
終於測試完了.今代z790玩超頻.我建議各位專心玩超RAM個part好過玩CPU

CPU一來難超.二來用電好高.發熱量大.不如玩下RAM算.同埋z690 z790超ram潛力大

起睇最新既今次z790 6層hynix a-die文章前.建議如果未睇我之前試下i9 + gigabyte z790 aero G既人.可以睇左先.因為好大關連
http://yujihw.com/review/i9-13900k-gigabyte-z790-aero-g-bios-f3-test

在Z790 6層板上測試G.SKILL TRIDENT Z5 RGB 7600MHZ 2*16G HYNIX A DIE
文章起以下Yujihw網址.沒有廣告
http://yujihw.com/review/gskill-trident-z5-rgb-7600mhz-2x16g-hynix-a-die

為左測試更多資料.所以用左兩個牌子既底板黎做呢條ram既測試

今次用左MSI Z790-A Pro

同gigabyte z790 aero G

作為兩塊板既測試
G池
睇完俾d comment
lm支持

msi個memory try it聽林董講都係話將試完嘅功課俾user抄 應該都係俾user一個個今去試 話係懶人救星都唔完全係

不過13代個imc今勁可以上到7600 睇返amd 6400就已經……唯有睇下ryzen 8000會唔會有改善
應該係ryzen 9000先啱
個memory try it 我篇文都有玩

但唔覺得有咩勁

Intel ram頻率一定高d

咁多年都係
超ddr4有冇相同效果
DDR4個極限其實係邊
Ddr4 其實而家好難搵靚die的了 d廠唔再整

因為佢地都唔想投資太多落ddr4
結衣妹睇完俾d睇法
睇左咁多篇呢篇最hardcore
我本身對ram性能一知半解所以要慢慢咁睇
不過睇得出好有心機寫既
近期幾篇文都比較hardcore

但我發現一樣對我黎講比較慘既事就係.愈hardcore既Review.愈少人睇
不過呢類文.先用愈多時間去試
悠二你本身是唔是 giga 同 msi fans (我知唔關錢事)
見你唔特別好 asus
LM 支持
唔關事 我review公平的

我以前都有寫好多asus產品
睇完俾下感想
好詳細 見你係到慢慢tune setting
(我收到機後會慢慢玩下

不過我諗應該大部分電腦用家都係一鍵 xmp 超ram

我都曾經諗過買G skill ddr5 但今代隻銀色外觀上唔太討好 (我砌白色機

最後都係揀左 corsair dominator 白

根據我自己買ram 既經驗我諗絕大部分人都係考慮
速度,行幾多mhz

另外就會諗外觀,平時冇研究開既人應該都唔知 cl後邊個數字代表咩野,何況你同佢講咩die乜die

再者我發現買ram 果陣好難去搵條ram 係行 hynix 定 其他廠,我後尾都係靠底板同ram個相容list 先知自己條ram 係hynix

Btw 46度即係代表熱定唔熱,平時冇留意開ram 既溫度
油2 整多D DDR5 5200/5600 超上去6000/6400/6600 果D文
之前係HKEPC XFASTEST 睇得多DDR4 3200/3600 超上4400咁果D

呢篇係真係比較Hardcore d

不過我TG Group個邊都有跟我setting都超到有唔錯既成績

今代暫時hynix die真係好d

如果要搵條ram係用咩die.最簡單方法真係去底板廠睇d memory support list.佢地多數有寫用緊咩die

46度唔算話太好

DDR5都幾睇重溫度
F5-6000J3636F16GX2-TZ5RK呢對用Samsung die係咪麻麻哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞