水龜澤龜討論 - 養龜先養心

273 回覆
19 Like 1 Dislike
即是平時煲粥啲蝦乾?
同埋洗唔洗用水浸住佢地 佢日日都搏命係個紅A盤走出嚟 有時走咗去櫃底 好難搵

唔係煲粥啲蝦乾
唔好亂嚟

買開zoomed,金魚街有40-50蚊
一星期食幾條就夠
好襟食

如果覺得貴而你又放心嘅話
金魚街都有一包包無品牌嘅廿蚊蝦乾

我隻死野唔肯食呢啲
一定要生蝦先肯食
皇帝黎

當魚咁養
即是平時煲粥啲蝦乾?
同埋洗唔洗用水浸住佢地 佢日日都搏命係個紅A盤走出嚟 有時走咗去櫃底 好難搵

唔係煲粥啲蝦乾
唔好亂嚟

一星期食幾條就夠
好襟食

我隻死野唔肯食呢啲
一定要生蝦先肯食
皇帝黎

你對佢乞衣咁
咁佢就係乞衣

當魚咁養

擺啲石頭比佢地捐黎玩下嘛

當魚咁養

擺石/有窿嘅飾品要留意會唔會卡住同埋識唔識出返嚟
見到其他網有人分享
話擺咗個洞穴畀龜玩
但無為意隻龜大咗
後尾發現嗰時已經太遲
隻龜卡住,死咗係裏面

當魚咁養

見到其他網有人分享
話擺咗個洞穴畀龜玩
但無為意隻龜大咗
後尾發現嗰時已經太遲
隻龜卡住,死咗係裏面

買個浮台會安全啲

當魚咁養

見到其他網有人分享
話擺咗個洞穴畀龜玩
但無為意隻龜大咗
後尾發現嗰時已經太遲
隻龜卡住,死咗係裏面

買個浮台會安全啲

買浮台就要注意用料
有啲係發泡膠再上色扮假石
如果龜龜有咬石嘅習慣
會咬甩啲顏料

當魚咁養

好似太多水
整塊地俾佢上去曬下
十六年巴 2隻
5個月紅腿 2隻

當魚咁養

見到其他網有人分享
話擺咗個洞穴畀龜玩
但無為意隻龜大咗
後尾發現嗰時已經太遲
隻龜卡住,死咗係裏面

我都見到
隻龜又蠢又慘
十六年巴 2隻
5個月紅腿 2隻

親,圖片能豐富貼文內容

當魚咁養

好似太多水
整塊地俾佢上去曬下

旦龜唔中意上水,放左都唔中意上
即是平時煲粥啲蝦乾?

唔係煲粥啲蝦乾
唔好亂嚟

一星期食幾條就夠
好襟食

感謝巴打介紹
我個紅A盤是咪應該浸過佢背
同埋佢近排唔知做乜好自閉咁 連盤都唔爬出嚟 變到好靜 係咪要搵傳心師
即是平時煲粥啲蝦乾?

唔係煲粥啲蝦乾
唔好亂嚟

一星期食幾條就夠
好襟食

感謝巴打介紹
同埋佢近排唔知做乜好自閉咁 連盤都唔爬出嚟 變到好靜 係咪要搵傳心師

總之係水龜都應該要水位過背
巴西嗰類澤龜就要有埋離水平台/石可以曬太陽同休息

心情呢家嘢好難講㗎喎
佢肯食肯游下水都ok嘅
遲下有機會咪曬下太陽囉
曬太陽之後會活潑啲
同埋留意下佢有無病
病咗會靜啲
養左隻巴西龜就一年 留名學野
即是平時煲粥啲蝦乾?

唔係煲粥啲蝦乾
唔好亂嚟

一星期食幾條就夠
好襟食

感謝巴打介紹

心情呢家嘢好難講㗎喎
佢肯食肯游下水都ok嘅
遲下有機會咪曬下太陽囉
曬太陽之後會活潑啲
同埋留意下佢有無病
病咗會靜啲

養佢係廁所 其實好難曬太陽
我都懷疑緊佢病咗 定個friend早排死咗 佢傷心咁
即是平時煲粥啲蝦乾?

唔係煲粥啲蝦乾
唔好亂嚟

一星期食幾條就夠
好襟食

感謝巴打介紹

心情呢家嘢好難講㗎喎
佢肯食肯游下水都ok嘅
遲下有機會咪曬下太陽囉
曬太陽之後會活潑啲
同埋留意下佢有無病
病咗會靜啲

養佢係廁所 其實好難曬太陽
我都懷疑緊佢病咗 定個friend早排死咗 佢傷心咁

廁所係畀寵物長住㗎咩
你自己都唔會係廁所長住啦係嗎
仲要唔提供太陽呢啲基本生活所需嘅嘢
你無機會畀佢曬太陽就整UV燈畀佢啦
畀個正常嘅生活環境畀寵物
唔係基本要求嚟㗎咩
錦龜bb留名
錦龜bb留名

留圖啦
今日去左公司付近公園水池 
唉 啲人又亂放龜 同上禮拜又多左其他品種龜 例如地圖 忍者
忍者目測1隻 都幾大隻 手掌以上 同啲巴西圍埋一齊
地圖仲要目測有2隻 1隻手掌咁大 1隻半個手掌
見到油彩龜 目測至少3隻 唔知紅肚定黃肚 都係半個手掌 其中1隻手掌咁大
草龜 班龜都有唔少
墨草 上禮拜仲見到 可能比人執左
有啲後悔無執走細地圖 巳經游到我眼前 伸手就可以執到

巴西龜至少50隻 有大有細 魚又多 鯉魚 福壽魚 龍魚
我餵龜糧 大龜同大魚鬥搶 啲龜跟本唔夠快 好彩有啲大龜醒目 走去咬魚
可惜啲魚太大條有力 FING幾FING幾 隻龜就鬆口
跟本咬唔實
反而啲龜仔最慘 餵個時一推龜圍埋一齊 好容易誤咬咬中
又搶唔到食
見到油彩龜 目測至少3隻 唔知紅肚定黃肚 都係半個手掌 其中1隻手掌咁大
草龜 班龜都有唔少

我餵龜糧 大龜同大魚鬥搶 啲龜跟本唔夠快 好彩有啲大龜醒目 走去咬魚
跟本咬唔實
又搶唔到食

諗返起荃灣德華公園
啲巴西龜又多,住得好逼
年頭嗰時我好捨得咁買咗包mazuri糧去餵
諗住佢哋難得有得食
畀佢哋食得好少少
點知個pt officer走出嚟話我
我知唔畀餵龜
唔跟規矩係我唔啱,屌得細力啲
但政府公園係唔會出錢照顧啲棄養龜
保安都唔忍心,扮唔睇到人哋餵龜就算
點解個officer要咁狠心
公園唔餵又唔畀人餵
草龜 班龜都有唔少

跟本咬唔實
又搶唔到食

忍者龜根本唔應該賣
生到牛龜咁大隻

我諗餵啲細粒啲嘅糧
大範圍大面積咁撒
對細龜黎講應該好啲

諗返起荃灣德華公園
啲巴西龜又多,住得好逼
年頭嗰時我好捨得咁買咗包mazuri糧去餵
諗住佢哋難得有得食
畀佢哋食得好少少
點知個pt officer走出嚟話我
我知唔畀餵龜
唔跟規矩係我唔啱,屌得細力啲
但政府公園係唔會出錢照顧啲棄養龜
保安都唔忍心,扮唔睇到人哋餵龜就算
點解個officer要咁狠心
公園唔餵又唔畀人餵

咁有心
理鳩佢啦
撒落去即刻走人
[quote]

我諗餵啲細粒啲嘅糧
大範圍大面積咁撒
對細龜黎講應該好啲

唔得 啲龜仲ON99 望住你黎游
啲魚巳經極快速食左
我見啲人餵大大塊麵包 啲龜反而搶到
可惜對龜無營養
[quote]

我諗餵啲細粒啲嘅糧
大範圍大面積咁撒
對細龜黎講應該好啲

唔得 啲龜仲ON99 望住你黎游
啲魚巳經極快速食左
我見啲人餵大大塊麵包 啲龜反而搶到
可惜對龜無營養

買大糧啦
大糧先覺眼
細龜搶到兩三粒大糧都夠飽㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞