太古城vs嘉亨灣

215 回覆
207 Like 32 Dislike
我係太古城Agent,呢方面都唔想唱好太古城
其實隨住樓齡增加,每一個屋苑嘅升值潛力都會越黎越低
早十年的話,我真係會講買太古城無得輸

但你宜家買左,最快都要三五年後先放
如果要獲利離場,可能隨時要坐八至十年
到時太古城個樓齡大到咁,要走貨我相信唔會好似宜家咁簡單

新界樓其中一個吸引到人地嘅原因就係果邊新發展,有發展空間同埋潛力

無錯太古城係好住,呢個係鐵一般事實
但佢投資潛力仲可唔可以keep到一個好高水準
我自己有D保留
嘉亨灣個海境好好J嫁,係遠少少咪行多5分鐘到,但靜d喎。太古城四平八穩啦。但無錢買。
事實擺在眼前
新界新樓只有一手開得貴
升值都係唔夠太古
但唔知點解好多人用一手開價貴嚟打J,啲錢又唔係佢賺
未來係點,我唔知啦
只可以用返過去record做參考
當你五年前買太古城,同五年前買瓏門
正常應該係瓏門跑贏左太古城

之前幾年大西北樓市升幅都係跑贏港島

我係太古城Agent,無理由刻意自己唱衰自己架
但我都要講返個事實出黎
海天 海景應該無問題
翠湖呢類就要考慮甩貨問題

所以我自己有客問,我都係照咁答
翠湖唔洗諗,住又衰,投資又衰
山字好住但舊
價錢係平,適合想買黎住過世嘅,投資唔建議

真係會考慮投資角度嘅,最好睇返海天+海景1137 1237
呢D仲可以炒多幾年
頂多掹車邊睇埋星字宮字
睇呎價已經知 依家海天實用過千向海仲要唔要2萬呎?
反而675好多盤都減哂價 抗跌力差過海景好多
海天花園如果要有海係得海天AB 富天GH 南天AB 逸天GH
呢D貨有價無市

海景1137 1237果D就仲守得住
但都跌左唔少,我高峰期1137做23xx,宜家2000埋身都隨時有機會

675係山字675跌得特別甘
其他期數唔係低層,都仲守得住9中以上
太古城靚積
瓏門一手同太古差唔多價
而家呎價仲輸太古少少
瓏門一手果陣三百幾起跳炸喎
樓主係咪住大西北
定住緊英國4線城市d 豪宅 (I mean 村屋)
高山太舊依家入貨揸5年 成50年樓甩貨有保留
海景向海實用過千果啲叫價硬好多 始終咁多期中最正就係佢 價錢同類盤又未算太離地

反而全太古城最垃圾嘅地庫一樓 依家個市咁垃圾 有盤放都想知可以開到咩價
地庫係得翠湖台有姐
宜家有件678地庫放緊呎價650
兩度都唔揀 揀逸濤
如果計細單位,逸濤完勝嘉亨
八點九 L1準時鳩叫

上次見到佢鬧保安勁好笑
買呢個盤一律要交智商稅
翠湖近西灣河多 本身已經無期它期咁好
一定太古城
屌你 嘉亨灣先智障

日整夜整仲成日唔記得開返制俾你

講起都嬲
我近來都整咗個劏廁
開呢個post既有冇真係睇過兩個屋苑d樓?
嘉亨同太古城用緊既配套完全係兩回事
加上嘉亨d房細L到,太古無論兩房定三房,D房大幾多?
點比較老友
唔好中哂經紀毒淨係睇兩房定三房,500呎定600呎,睇下開則,真係去望下間房夠唔夠用先啦
我記得以前有人出po話正
因為有mtr“雙站優勢”同搭巴士方便喎

利申:唔識欣賞,反而近太古坊喎邊雙站優勢更明顯,因為過到海
咁不如要安盛 最小近太古坊先
翠湖部份低層單位近東廊又嘈 咁多期我唔鐘意就係佢 樓齡又最舊
你on9?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞