中国香港旅業龍頭康泰清盤 「料逾百旅行社會倒閉」

129 回覆
93 Like 2 Dislike
以前幾千間旅行社,宜家執淨幾多
有啲轉做月租
康泰都收皮
係因為啲人都識買機票自由行
跟政府玩創科囉,搞網上旅行團
通關之後就會開返,果d濕九旅行社賣人頭比大陸旅行社,冇乜大投資
旅行社存在價值太低了.....

以前就話交通難安排, 跟團方便又可以去多幾個點 , 但係旅行社又走去迫人買野, 自已玩死自已
而家政府諗緊藉口點俾旅客唔駛竹篙灣,唔駛隔離,唔駛安心出行,唔駛口罩,但要香港人做足
唔好畀佢停!!!
真係唔知佢點賺錢
你話賣人頭帶你去購物點
幾千元睇中醫
成千元張絲棉被我估到佢點賺
以前真係跟過美食之旅收一千幾百
又高鐵又靚酒店又包景點
食都唔差
仲要係無購物點
連個導遊都唔會sell野
有無巴打解答到
抵死丫,個次見我一個人去問野唔serve 我,結果要執笠下場
佢地好鐘意老鬼去
佢大灣團應該死唔去,通關的話
去蘭桂芳,一家大細
業務升級 化整為零
旅行社都係得廢老先會幫襯架姐
正常人一早轉晒上網啦
平日得兩老會去旅行
一次過買,好過自己成日返工mon 價
10幾年前跟團都還好,去購物點都係當地華人開既公司多

但係呢期中共d國民多去旅行,d支那人自己去外國開購物點呃返支那人,香港d團個人數比例少都係跟去呢d地方

試過有次去義大利旅行,行行下有個門牌寫殘體字,入面成堆中國人係度買d所謂義大利皮具,名都無聽過,都係d MIC野ship過去markup呃自己人買

另外食野又係on9團餐,再同你講夜晚唔好出街自己搵野食,好撚危險, 土瓜灣紅磡前兩年都有呢D專做團餐酒樓唔會俾本地人入去,難食到hihi

我屋企人去日本,果晚食帝王帝過敏差D抖唔到氣,個導遊唔係幫你安排睇醫生,而係叫你係酒店抖一晚,好彩一晚之後無事,咁我之前買你公司代理個旅遊保險托柒咩
淡季旅行社要食旺季房d骨,回個本就算
「旅遊業議會則預計或再多10%、即約百多間旅行社倒閉。」

香港咁撚細嘅城市,有成千幾間旅行社?!
以前好多旅遊社剩係做區議員d屋村團同都夠生存

仲有好多有大巴牌既做埋租車
常買機票加頭尾兩日酒店
其餘時間自己攪,去溫泉酒店又得,去其他城市又得
唔知雙刀導遊會唔會又斬人呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞