後生仔去旅行跟團係咩心態

335 回覆
18 Like 482 Dislike
易去或去到溝通到既,例如英美澳加呢啲英語國,中台玻呢類華語國,或其他英文華語可以做流通語言既國家,自由行都唔係問題。

但有啲國家,一來治安唔好,二來可能言語溝通有問題(90%當地居民唔識華語或英語),三來有好多政治或宗教禁忌既國家,都係跟返團穩陣,例如北韓,緬柬,中東呢類。

其實近十年八年除左傳統既旅行社,亦會興起一啲度身訂造式旅行團,係一啲資深導遊自己出黎freelance式咁幫你開團,你湊埋一班fd,話想去邊玩啲乜食啲乜,佢就用佢既經驗人脈幫你安排衣食住行度身訂造式咁半自由行半跟團咁帶你去玩。當然呢類團無一般罐頭式咁平,而且出事後既支援會較弱(其實你只係包左個導遊幫你做盲公竹),但勝在自己乜都唔洗plan 乜都唔洗諗,輸入關鰹詞就等人幫你安排。
主要跳唔出自己舒適圈,豪華團另計
返嚟俾人飛咗?
連plan行程都懶咁不如唔好去旅行啦
關你撚事
日本英文溝通到?
有啲太過偏僻嘅旅遊景點都係跟團好啲
而家 可以自由行然之後啲山旮旯景點就跟團
如果唔係搭車都煩死你
害怕未知 唔想走出comfort zone嘅表現
偏門,或者交通好難搞果D,跟團去又好似方便多過自由行嘅。
窮閪時間多
唔畀人旅行想輕鬆下咩,最方便係交通唔使諗
你出街有冇搭過車?如果有既話行幾步路都咁撚懶不如唔好出街啦屌你老母
又要屌
而家結咗婚就嚟5年
唔記得去佛山定江門 但好記得間酒店有得按摩 按腳計返唔洗40蚊一個鐘 唔洗小費
有漂亮的女孩子哦
有諗過去印度會跟團
細個跟過團
餐餐紫菜魚強湯
麻婆豆腐
青菜一碟
仲有d大路既餸
Btw係去秦國
呀嬸嚟
你都幾撚無聊
人地JOIN唔JOIN團都要管一餐
香港人最叻係咩
批鬥d唔關自己事又唔影響自己既人
印象中 跟團係食垃圾
我身邊都好多人報當地one day tour
一個服務包哂錢都唔差得去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞