積金局回應:毋須過份擔心!!!

190 回覆
32 Like 235 Dislike
你未埋單都係帳面姐
呢幾年退休果班變哂condom
清埋mpf 零埋 恆指直落500 蚊
人可以走
錢要留低
回血
聽左好多年, 幾時先牛
你老母臭閪啲錢又唔撚係你嘅
你又唔撚係會賠返錢
梗係叫人唔使擔心
屌你老母臭閪
武侯百年札測香港1933-2033最後部份話「錢財散去猶小事」
2023-2024 又係推背圖講黑兔走入青龍穴
同時 Jessica Adams 占星講 2023 香港經濟大變
到時隨時有可能真係銀行存款=0
香港要高端人才同資源,退休嘅即係冇撚用
升跌都唔關我事 反正望到又洗唔到
升 益基金佬
蝕 益基金佬
唔駛擔心,唔蝕都蝕左
你有加美澳紐移民證明可以拎mpf 喎
就算去英國都可以宣誓永遠離港拎mpf
定係你班傻閪諗住會回流香港
BNO VISA不能提早提取強積金

積金局曾發聲明,強調由於政府不承認BNO護照作為有效旅行證件和身份證明,故相關護照不會在香港獲承認為任何形式身份證明,也無法成為申請提早提取強積金證據。

換句話說,若申請BNO VISA離港,將無法以此提早提取強積金,引起網民熱論。

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/597568/bno-visa%E8%B3%87%E6%A0%BC%E6%93%B4%E5%A4%A7-%E4%B8%8D%E8%83%BD%E4%BD%9C%E6%B0%B8%E4%B9%85%E9%9B%A2%E6%B8%AF%E8%AD%89%E6%98%8E-%E5%83%856%E6%83%85%E6%B3%81%E5%8F%AF%E6%8F%90%E6%97%A9%E9%A0%98%E5%BC%B7%E7%A9%8D%E9%87%91

https://www.planto.hk/zh/blog/mpf-early-withdrawal/
一個月蝕6個月 max 供款
咁就退休個d 點計
2099年升返哂
無用㗎,MPF對大多數嚟講仲有十幾廿年
到時點優化都無人知啦
領導用公積金
錢就我哋出 即你強制我哋輸錢啦
因為把口生佢到

佢鍾意講咩就講咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞