有冇人聽開podcast 入嚟推薦下啲好嘅節目?

86 回覆
24 Like 2 Dislike
個人偏向鍾意聽啲搞笑輕鬆但又會學到野嘅節目
但我自己聽開個啲已經差唔多全部聽晒
所以睇下有冇聽開podcast嘅人可以推介下

等我拋磚引玉先!

台灣:
BBFFMF (主持本身係台灣YouTuber,兩個人互動超好,每一集都好好笑 會不自覺跟住佢哋笑)

壹加壹電台 (一對台灣情侶嘅主持 輕鬆日常嘅主題 不知不覺就會連續聽晒幾集)

香港:

請原諒我要十二點前瞓覺 (唔搞笑的 不過主持把聲好溫柔 好啱瞓覺前聽 同埋啲主題幾特別,一集十幾分鐘好快聽晒)

Smoky boogers ( 無意中喺IG廣告見到 已經聽晒每一集 好好笑 集集都有笑位,兩個主持嘅互動勁有火花,間唔中又會有啲學術主題 例如分享書、電視 ,個人幾鍾意藥劑師分享個集 )

做咩啫 (比較麻甩嘅三個女主持,三個一齊講嘢有時會有啲嘈 但感覺好似聽緊朋友傾偈,幾好笑 同埋幾有親切感)

除咗以上呢啲都冇乜搵到好笑又有內容嘅podcast 
十一每週聽
大觀演繹
瘋女人聊天室
唔洗客氣
牛哥講經
勵志鷹
吹水奇懸
不過唔係搞笑,講懸疑奇案的
但係次次到阿Jill 都會覺得好廢
阿Jill 把聲同語氣硬係令我投入唔到
我鐘意聽英文故事
就咁search story去聽
呢個我都有聽!!
我想知我聽個幾個channel 有冇人都有聽!
想搵人討論 但身邊冇人聽
新資料夾
聽先聽左一集!幾好
講開podcast 點可以無好味小姐
仲有 不浪漫故事 都ok
不過近期佢兩條友好迷正能量法則果d,搞到好神化
佢成日冇預告
不過錄嗰陣有貨交算係咁
始終工餘時間唔多,佢仲要係freelancer
肯定忙到甩轆

p.s. 我成日會將Jill 把聲套左落陳蕾個形像度
佢有講佢係freelancer?
我覺得Jill 個問題係好似唔熟份稿咁,睇完資料copy and paste 完就算
有時wendy 問佢野都係9up 糊混就算咁
Q&A嗰集有講
資料唔熟都係真 不過都可以接受既
最近兩日先開始搵podcast聽
就係第一個聽呢個
今日先聽到佢地講比兩個變態強姦犯斬好多刀都唔死個女仔果單 好癲
Sparksine幾好
safety third
依排開始聽港一半 感覺都ok
台灣:
台灣通勤第一品牌, 話不落地國, 新資料夾
搞笑9up類

轉角國際重磅廣播
新聞專題podcast, 同系仲有daily 每日國際新聞

認真舊書了
用綜藝方式去傾書 (好多集講harrypotter)

香港:
yep
陳裕匡 (立場哥哥) 吹水podcast, 每日update

原諒我要十二點前訓覺
樓上都有人推, 高汁, 聲好聽

齋傾唔做
咸濕/ 性小眾話題

廣告風涼話
幾個廣告人傾digital marketing

英文主要聽新聞/歷史多, 吹水podcast 唔太handle 到
建築意 講中西方同埋香港既建築史 仲有分享一啲有獨特建築風格既城市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞