好想知當年香港邊個高官推行MPF

213 回覆
1041 Like 9 Dislike
當年曾特手&任X剛,許事人,因動用千億入市打大鱷,入咗重貨又不能換回現金,唯有全港市民接貨成立MPF
今年退休?唔係講經咩
臨退休即股災,咩理論都無用
害人不淺 用市民嘅人工供養股市 基金佬
最後都係爆煲 全港一齊死
管理貴 收費唔透明 冇得做定期 冇得買直債 完全戇鳩計劃
唔好話aapl
好似mpf咁,廿年前叫人all in美股我諗都未必個個敢啦
係近2-3年先多左人覺得美國佬會搞掂
全香港人日日倒錢落去都跌
紀律部隊係再大份d
普通文職做3年政府就俾15%

一個Perm行政主任每個月最少入7000蚊入強積金賭錢
當年政府動用千億救市
d錢唔拎得出黎
65歲後基金都可以跌-14.7%
保證又10%
低風險都咁大風險
仲有好多大公司本身僱主都唔只供5%
全香港美股輸10幾%
但係你用永明
用緊富達
行業計劃?

呢類其實都可以成舊轉走,轉走完個戶口都唔會取消

但好似得東亞+BCT先有喎,你個個多數係叫 供款戶口 每年可以轉走1次 自己個d供款
咁市面上9成mpf公司基金都輸嘅

你睇到咁淡 你唔轉保守 hold cash?

Btw 其實show d回報率出黎 已經扣曬管理費
樓主做左廿幾年野
許仕仁
多謝佢啦
個重點唔係識唔識,識就句句都罵人屌人咩咁當年又做咩過街老鼠咁屌肥絲啫,佢係有煩膠嘢,但罪不至此啦,佢被人ban 完個個都開香檳慶祝咁

Anyway , 建議吓啫,見連登偶然都有post 識反省話香港人出到去就好嘈,又話好易燥底鬧交。但係連登入面依舊捉正字捉到下下問人老母

一個咁 offence 嘅方式去提人改,心情好倒還好,心情差又冇撚撚要比人講老母…

純粹想鬧少啲無謂交,講兩句啫。不過睇嚟大家都係想繼續呢種方式然後一句不嬲都係咁就算
咪係
一堆人蝕3-4成屌你老母死基金佬真係好過去搶
明㗎啦想生活好就移民啊嘛

連登同香港一樣冇得救明白嘅 多謝提點
好似取消左
未真正取消 仲未推行

同埋 其實淨係拎返 公司供比你個筆錢,你自己供嘅唔會搞到你
你啱所以我21年已經由北美轉晒保守基金
巴打勁 高位走曬貨
許賤人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞