[結他JJ] 錄音及looping 請教

5 回覆
0 Like 0 Dislike
https://youtu.be/4jBTmz4769I

新手請問結他大師
1. 片中是不是用類似GarageBand app record 同looping 每兩小節? 點樣去setup 呢樣野 (我已經有iRig HD , app 內要點set)
2. 片中係咪只looping 4小節?
3. 請問有冇片中chord or guitar tab 譜?

好喜歡呢首歌
looper pedal/用錄音軟件錄低再較佢loop 住咁播

佢影晒出黎點彈,自己執唔難
1. 見佢腳有動作,似係用looper做。iRig都做到,不過我覺得煩所以都係無咩研究。
2. 我覺得係兩個小節loop, 不過你當4小節都未必錯。
3. Chord似係Dm-Em(或C/E)-F-F; melody 就似Dm scale 嘅野。

謝謝師兄
小小建議
1. 想學jam野最好梗係搵老師,學好理論,練好耳朵,其他都可以慢慢自修。
2. 工具方面,如果你無looper或唔識搞iRig嘅looper,其實YouTube 已經有極多backing track,自己jam歌都好方便。
3. 如果真係想有個looper可以自jam,我建議買個positive grid spark amp,藍芽個電話已經好多嘢玩:自製drum/bass backing track,幫你聽chord抓歌,又可以做audio interface 。二千蚊左右,練習好幫手!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞