加拿大匯豐銀行偷步開戶教學

28 回覆
4 Like 19 Dislike
先旨聲明,本人絕對沒有收取匯豐銀行任何利益,以下亦並非專業的金融及銀行類資訊,以下內容僅供參考,如造成任何損失,本人恕不負責。

好,戴撚完個頭盔喇,即刻入正題

前言

首先,匯豐銀行開立海外帳戶有兩種方法,第一種就係真人面談,第二種就係網上申請。

顧名思義真人面談即係你要去到匯豐銀行中環總行開立戶口,而網上申請你就只需要攤喺屋企慢慢撳部電腦就可以申請到。

當中兩者最大嘅分別就係網上申請處理時間會少七個工作天而且可以節省到去真人開戶要畀嘅八百至一千六百蚊手續費,所以今次我哋會以網上開戶為主。

Step 1 選擇你想要嘅戶口類型

Click入去以下網址:https://www.hsbc.ca/new-to-canada/applying-from-outside-of-canada/compare-accounts/

然後揀選你所需要嘅戶口類型,再撳下面嘅Apply online now

一般嚟講都會揀返Advance,因為Premier需要你長期擺十萬蚊加紙喺戶口入面,否則就會扣你$34.95 Monthly fee,而相反Advance只需擺低五千蚊加紙就可以waive monthly fee。咁當然都唔係話冇人會開Premier,不過大家自己睇餸食飯喇。
加拿大匯豐唔係講緊會清盤轉手?
Step 2 填窿窿

搞掂曬之後就拉到落底撳Continue

第二頁一樣,睇好曬之後拉到落底,打兩個剔之後撳Continue
Step 3 Personal details 偷步嘅關鍵位置

正常嚟講,你係必需要成功獲批Open Work Permit你先至能夠開立呢一個戶口,因為申請嘅過程當中佢會要求你輸入你嘅Authorization to enter Canada (Which means your Work Permit)。咁但係如果我個Open Work Permit未批,但係我又想偷步快少少搞掂個Account Application又有冇可能呢?答案係有嘅!( At least HSBC International Banking Centre 係咁講 ) 所以呢一個post嘅關鍵位置就係呢度!

喺你填好曬所有個人資料之後,HSBC會要求Select your current Canadian resident or visa status,正路嘅話你需要填I have a Canadian work permit,然後要輸入UCI Number,但係由於Open Work Permit未成功獲批,所以唔肯定我哋嘅UCI Number可唔可以用 (連HSBC自己都搲曬頭),所以佢就畀咗一個替代方法,就係喺Select your current Canadian resident or visa status嗰一欄撳Other,然後撳I move money to/from relatives in Canada

搞掂之後,就輪到Upload Passport
樓豬無視左

去得加拿大都大把銀行選擇啦,揀匯豐做乜撚

唔知做咩
Step 4 Biometrics

做到咁上下,佢就會叫你做Biometrics,呢個時候你就要根據指示填入你嘅電話號碼,然後用電話去接收佢send畀你嘅link,再撳入去根據指示去自拍一張相,相入面要包含你個樣同埋你個Passport嘅資料頁,影完呢張之後你仲需要除眼鏡自拍一張相。
Step 5 Tax residency

喺下面嗰欄你要輸入你嘅香港身份證號碼但係唔包括括弧
Lm
其實幾有用,你未到埗但有時都要用到個邊網上銀行比錢,最多去到開過個然後cut左hsbc
Step 6 揀加拿大當地分行

去到呢一步,系統會要求您輸入你喺加拿大預備落腳嘅地址,嚟到決定你最後主要會喺邊一間分行使用呢個銀行服務,如果大概知道自己嘅落腳位置,可以試下揀一間近少少嘅分行先
接下落嚟應該就唔會有啲咩大問題,都係等佢覆Email,咁我就唔多講喇

祝大家一路順風
都就黎賣盤啦
都移民仲匯豐?
好想比匯豐代黨搶錢?
會唔會俾人割韭菜架😨😨😨
貪佢少分行
依家係香港開定加拿大户口
係香港銀行登記定加拿大户口用嚟TT
之後幾時過錢都得
初步評估想出售,未去到清盤咁誇張
你咩居心 19年迫害香港人
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞