3個月前比人炒失業 諗住靠儲蓄買股賺兩餐

363 回覆
527 Like 126 Dislike
樓主
樓主係邊
IT出面多工到.....我一個星期接3個AGENT CALL....
恭喜你上咗支那01
中国佬又搞掂喇問自己點解唔把握發達機會
唔係ref letter,係ref check,姐係新公司有意請你,會打去舊公司問下你呢個人做野點呀態度點呀誠信點呀做ref check,所以基本上係任舊公司個上司講,係睇新公司個hr 同你未來新上司信你個人定信你舊老細 唔關砌唔砌好個portfolio 事
樓主好玩唔玩玩中概,仲要孖展中概 孖tsla應該都冇輸咁多 加油
已失去的錢就唔好再諗
唔怕捱就做地盤頂住先
真,成日貼埋啲日賺幾多既圖
唔通人地兩邊買晒又同你講咩
但新仔又影受人影響
酒店炒散銀行斷星期過數多
所以咪問係咪做IT 呢行
都未聽過IT 呢行要靠關係靠reference check去決定請唔請人,除非你話有案底穿過櫃桶底就話姐,你嘅GitHub/portfolio 就係你實力嘅最好證明
終丐股
做緊faang, 連history 都唔洗check. check 下 credit 犯罪就算。
IT 等人洗,點會check 咁真,做secondment 洗底。
而家騰訊條債都升到6厘. 夠錢俾你課金。
樓主呢
仲話自己做 IT.... 買終丐股,智力有問題。分分鐘白卡過老鳯
實力好+口啤冇問題就緊係冇事,但如果實力好+上間公司屌到你個人好差,咁咪就係要睇你新公司介唔介意你個人勁但態度差(咁果刻新公司淨係建基於你面試同埋ref check去對你個人格/態度做一個assessment)

實力夠還夠,但好多公司都在意上間公司對個candidate 既評語,例如話你technical skill係好好難夾好自我中心/冇責任感做完就算/成日愈過pm/ba 屌user搞到關係好差等等,呢d野個舊老細話你係既話,新公司都唯有信,唔通新公司會「淨係」基於面試表現同你portfolio 決定晒所有野?站係生意角度,除左硬實力之外,軟實力同態度都好重要 咁除非個舊老細講既時候似係私怨而唔係好客觀咁講,咁醒既hr 應該要聽得出係惡意中傷多過客觀表達

你話冇聽過呢行會因為ref check去fail 個candidate ,一來你唔係hr/team manager可能知少左,間唔時係有呢d case,二來其實本身呢d case係少,因為正常就冇咩人會唱衰software developer 因為tech team做野多數一板一眼好少話得罪邊個

咁你咪覺得就算實力勁,態度比人講到幾差都冇所謂,事實就唔係既,不過好似樓主咁比人唱又真係少見
我以前都試過,不過之後間公司被母公司拆骨重組,班pk自已都冇得撈,同埋呢期咁多人走揾工唔難。
原來買股票是這麼一回事
你買領展中銀香港正股都係輸到仆街
樓主IT寫咩先?code狗無可我能失業
知會輸就唔會賭啦 就係唔覺得會輸先賭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞