教你點樣分辨Tinder騙徒

12 回覆
13 Like 5 Dislike
就到聖誕,好多人會玩交友app,但入面好多假ac扮女人呃錢,藉此希望一眾新玩/未玩過而又想玩嘅巴打提高警覺
(絲打方面就等返熟行嘅絲打教返)

首先騙徒分支那人同香港人

支那騙徒特徵:
1. 簡體中文名/中文疊字名/支那拼音名/亂打嘅英文名(類似用頭撞keyboard出嘅字)
2. 網紅樣filter相(通常都好濛),會主動搵你先,會淨係打一個emoji,常用😉/👋/❤️ 或者講句「你好」
3. 有時同一幅相會幾個ac共用

99.99%為呃錢黨假ac,傾一陣會叫你whatsapp佢,通常話自己嚟香港讀書,會問你叫唔叫雞,之後叫你買點數/itunes card影相畀佢。

結局:
【無圖】無啦啦比人恐嚇,而家好驚..
https://lih.kg/3181924

不過block咗佢,較Do not disturb mode on就ok,佢打畀你幾次唔通就冇癮唔會再煩你。btw來電顯示+852 字頭一律係詐騙電話,係喺境外打入嚟扮香港電話的

香港騙徒特徵:
1. 「你返咩工㗎?」
2. 「我做marketing/sales/promoter」
3. 「我好少上依度,不如whatsapp傾?」

之後就會sell你買課程/傳銷/健身/美容之類,分分鐘一直都係男人同你傾緊

TLDR:
1. 交友app好易沉迷,會好嘥時間
2. 唔好擺咁多個人資料上網
3. 凡事莫強求,唔好咁認真
4. 有藍tick認證會穩陣啲(好似係)
5. 牽涉到錢銀嘢就要提高警覺

祝大家玩得開心

上一個post:
而家tinder十條女有九條都係sell嘢/呃錢
https://lih.kg/3103743
有需要?
有需要?
去邊識女
好興扮香港人/澳門人
暫時模版係:
1.問你住邊
2.我係台灣人嚟香港實習
3.問你拎WhatsApp
4.傾一兩日計話自己窮跟住同你坦白佢做ptgf
不如教點分邊d係真用家好過啦
藍tick一樣都係kk園
原來tinder都有kk園
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞