漫畫《魔法小神童加旋 2》討論區 (2)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
22號先去日本
係日本不過應該唔會去
物理攻擊(我諗應該要係非魔力生成嘅物質先得?)
閘內
9估賣原畫展貨尾+2部新品
唔知會有咩賣呢
點解要用TV片源
有親切感多D?
好多懷念既聲音
日文片源 但又cut咗某啲位, 例如摸波波之舞
因為個D位冇咗粵配?
記得TVB版係會Cut
係,佢哋覺得意識不良就會cut
不過你睇返原版就會覺得cut得好無謂
因為你根本cut唔哂
就係記得好似因為佢地Cut咗
我大過先專登搵返原版嚟睇
連費路歌尼個燒焦乳頭都cut
不知所謂
想同大家分析下 拉斯雷度,如果有錯大家歡迎指正

拉斯雷度係加旋唯一一個盾牌魔法,係加旋嘅第二魔法

第一次出現喺第二卷對戰冰之子嘅戰鬥

之後對植物系妖怪都有用過,呢兩次戰鬥 拉斯雷度都反彈到對手嘅初級魔法。大家可以睇到拉斯雷度嘅外形只得一個閃電圖案喺個盾正中間,係最初級版本

之後對鱷魚果場就碎咗,估計果時鱷魚果招都只係初級到中級之間

亦有試過唔碎都輸,例如對柏迪嘅果場比水湧去後面

之後到千年妖怪,拉斯雷度一口氣接三隻妖怪嘅初級魔法,成功反彈

去到法烏度篇對基斯,拉斯雷度 比 薩古路謝姆*1強化,外表變咗有三個閃電圖案,成功擋住基加奴級魔法

之後到連安(利昂),面對 古路加特路法朗,拉斯雷度要用 薩古路謝姆*2先擋到,估計 古路加特路法朗 係 基加奴級以上至上級魔法左右嘅強度;而 薩古路謝姆 呢個時候個樣就變咗三個閃電喺中間+四隻角有閃電

去到羅迪偉果時,加旋已經覺醒咗,唔用強化魔法就已經出到對連安級數嘅 拉斯雷度,輕鬆擋比法烏度力量強化過嘅基加奴級魔法

但對住呀哥嘅 薩基路加 都要強化一次,證明積安(舍安)嘅中級魔法係勁過基加奴級好多,個盾嘅外形似乎冇變

題外話,睇完加旋,我對魔法嘅分級係

初-中-基加奴-上-迪奧加-真(迪奧加級同真級中間其實有好多唔同招,例如加旋嘅龍爪)

到最終Boss,拉斯雷度 強化兩次之後,個外形多咗啲交叉,雖然最後都碎咗

而去到加旋2,拉斯雷度嘅初始強度,從外形睇應該係對利昂覺醒後嘅強度

有緣再同大家傾下
好癲搵哂圖
大癲咁多年睇左不下5次都冇留意到
金剛棒唔quote
記得魔法強度同注入幾多心之力都有關?
巴打你撚正!
魔法強度同心力的確有關

參考同植物妖怪果場,清麻呂已經出咗好多次魔法,心力見底;除咗巴奧係可以因為不斷出招而累積強度之外,其他魔法都應該越出越弱

但係喺最後清麻呂同加旋因為自身守護嘅心而爆出極大心力令 拉斯雷度去到當時最高嘅強度,強度高到足夠擋住植物系當時嘅最強魔法 拉芝亞。積加羅
有機會嘅話我下次想講下一迪安嘅盾睇加旋我好中意睇防禦系魔法

攻擊魔法我最中意 芝加迪拉斯,所以好想加旋2快啲見到積安
呢啲分析好正
好有心嘅分析
不過呢篇文都輕輕帶出咗一樣嘢
魔物本身嘅強度都會影響到魔法本身嘅威力
平時大家可能只可以根據招嘅大細粗幼去分
不過拉斯雷度就好好,有唔同形態話到比我哋知佢有幾硬
雷句呢方面都算有心
好詳細
上面Ching 有Heart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞