有無Stat高手幫幫手

38 回覆
1 Like 4 Dislike
利申:唔係功課

呢個Symbol其實係點用 我知道佢係Phi coeffieicnt 但係唔係好Get咩意思同埋要點運用
圖1條Equation個PHI點calculate 到後面個P score 出黎?
唔該曬巴絲
唔好咁 幫到我我send我老婆比你J
Nornal cdf
本質上係一個probability

Assume X follows standard distribution N(0,1)

Phi(x)= P(X <=x)

E.g Phi(0) = 0.5
Normal個符號?
姐係你季對表果個野
我理解係 就係cummulative到某個位有幾多%
例如你有50% sample係細過1
咁Phi(1)就係0.5 因為抽到<1 係50%?
岩唔岩
咁點用? 圖一點計到後面個P value
對表喇
咩表?
佢係乜嘢to P value?
做乜Jer住曬姐
姐係點
你乜都唔識架喎
正常問題要你計中間4.幾粒數然後計p value

Two-tail case, 用圖解
先唔理正負,你計到x軸落點係4.38
由於正態分布係沿着y軸對稱,x軸落點都會對稱
就即係你想要(-infinity, -4.38) + (4.38, infinity)嘅area
再further by 對稱, 個area就變做(-infinity, -4.38) 乘2

咁大學教科書唔同dse m1
啲normal table鍾意由負無限integrate到任意x
今次想要負無限int到-4.38,就即係佢講嘅Phi of -4.38

所以normal curve area under (-infinity, -4.38) 乘2就會變做 2 * Phi(-4.38)
4.幾果個我識計呀
就係有bracket入面之後要點計p value
所以我用Z to P score ?
查4.28Z score two tail p value幾多
唔怪得琴晚你係我老母間房
咪話左Phi(•) 係standard normal cdf 囉
Phi (0)=0.5 呀
Phi (1) > Phi(0) =0.5

再講白啲,所謂由負無限integrate到任意x係幅圖所講咁
然後計p-value就係死拎着呢個table
將你想要嘅area砌做(-infinity, z)嘅shape咁去計

呢啲題要train嘅係calculus area加加減減同查表嘅mindset
樓主不妨試吓再自己諗諗睇吓諗唔諗得通

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞