(勸世) 幾食得辣都好唔好一見辣椒油/辣椒醬咩都唔知既情況就啪入口

29 回覆
46 Like 10 Dislike

自問算食得辣,坊間99%辣椒油都唔會辣撚着我
今年起因為冇得堂食條女多左係屋企整野食,有時都係自己整碎D辣椒炒辣椒油或者醬比我
屋企應該有19幾廿種辣椒,由甜到辣,smoky到fruity咩都有D
琴日見佢整左碟辣椒醬,睇個色深啡,聞落去甜甜去仲有少少煙燻味,以為係唔辣
跟住整左手指尾甲咁多既醬(個醬係全辣椒組成,有辣椒皮同子)放係隻雞翼到
食左啖以為唔太辣,仲同佢講係我既三小辣
隔左20秒開始唔對路,條脷左後方開始發麻,比針拮咁撚樣
立即沖去飲凍牛奶,點知飲完一杯都仲辣緊,隻辣真心癲
問左先知個辣醬溝左幾多辣椒,又鬼椒又霹靂椒又墨西哥咩咩柒柒
前後起碼辣左20分鐘先停
平時食譚仔雙特辣水都唔使飲滴,今次真係輕敵了
結果夜晚個胃燒燒地,今朝去廁所火燒屎眼咁
所以奉勸各界中意食辣既朋友,幾食得辣都好
唔好一見辣椒油/辣椒醬咩都唔知既情況就啪入口,細細啖試下先,總有一次係會奶野
睇到流口水
我唔信,貼屎眼圖!
食辣識食一定係辣雞面雙倍辣版
辣雞麵甜撚到
屎眼圖?冇?咁你開po做咩
用嚟打飛機一流
唔知以為係胃癌警世文
食緊辣椒醬 睇你個post
好多人對飲食方面都有誤解,食得辣唔代表味覺退化的,我食少辣只係覺得唔夠喉,唔係食唔出少辣既辣

對食少少辣就覺得好辣係因為條脷既味覺受體比較多,但耐性係可以訓練出黎,而食辣只係一種感覺,佢冇實制上既傷害,辣本身就分辛﹑熱﹑麻幾個層次,追求食大辣既人多數係M,你當係聽完人地侮辱會好興奮,但其實冇任何damage
冇得堂食條女
咁返房食
你點知的
係咪倒放
一倍辣好甜 雙倍就夠辣
not this
白粉針
你自己都識講個胃又燒,個屎眼又燒啦,咩無傷害唧
之前去旅行試過
我個fd on99見有好多辣醬賣
有曬sample有餅乾試食
自己鳩點咗一隻 嚟手鳩整多塊俾我
十零分鐘之後 我個胃痛到抽筋
佢眼淚鼻水口水一齊狂流
兩個人好似喪屍入城咁周圍買水搵牛奶
好兄弟
一般 食完辣幾分鐘就無了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞