[多圖超長篇] Invisalign隱適美透明牙箍 真心分享/你問我答

88 回覆
21 Like 32 Dislike
cool完係咪好麻煩 要戴成世每晚都戴固定器

我個醫生話:
箍牙既保養係一世,如果你唔帶個固定器嘅話,不如唔好箍
舊膠平時戴住唔會好礙眼?

唔會啊,我初初箍唔係好近/我唔除箍d人都唔知

出街食飯點算?響飯台前成副除出嚟?

出街食飯點算?響飯台前成副除出嚟?

用紙巾遮住除出黎囉,一係去廁所除
唔係咁都要教呀?😂
D fd知你箍緊牙,基本上係佢地面前遮住阻都無乜野
我同樓主個情況好似(未箍序前)
不過我箍緊鋼箍
唔洗剝牙? 仲夠贍出黎開post分享 渣ga

咁我個case係可以唔洗剝牙我緊係唔剝
呢度有規矩唔剝牙既case唔分享得架?🤔
我同樓主個情況好似(未箍序前)
不過我箍緊鋼箍

好快可以靚靚,忍下😄
留名
聽朝要開刀剝隻智慧齒,雖然對牙醫有信心,但都緊張到有少少訓唔著
想問下retainer brit係街邊到有得買
我cool完一兩年帶住個retainer都無乜點洗
我自己都覺得好污糟
我自己都覺得好污糟

街無得賣架,我個牙醫有賣
或者我都有賣 剛剛自己補貨順便入多幾盒黎賣
我自己都覺得好污糟

係咪會去到retainer個d漬同無咁臭?
如果係我想買黎試下
起碼叫衛生d
我自己都覺得好污糟

如果係我想買黎試下
起碼叫衛生d

包裝上寫去到99%細菌同污垢
我覺得去到味,同埋可以浸走plaque
我自己都覺得好污糟

如果係我想買黎試下
起碼叫衛生d

包裝上寫去到99%細菌同污垢
我覺得去到味,同埋可以浸走plaque

但講返先,我仲係refinement未係帶緊retainer
所以個箍仲係1-2星期換一次
岩岩開刀剝左下排智慧齒一隻

經過之前箍牙同上次剝智慧齒,其實對Dr Nicholas已有一定既信心。
上次剝上排無開刀,由入診症室開始計起只係用左2分鐘就出返去…今次下排開刀呢隻由打針、浪口、開刀、縫針只係用左15分鐘!由於下排牙腳係長d難剝d,而且我呢隻牙都幾deep in bone.. 加上要開刀…其實都算好快!

入到去,訓低就開始打麻醉針,係頭兩三下覺得痛同赤…之後再吉感覺唔係太大,好似大概吉左5-6針(唔係太清楚),之後浪口訓返低就開始喇!

訓低之後其實我都唔知醫生做緊乜,不過知道佢要界開d牙肉…會聽到鑽野既聲,同埋臨尾攞隻牙出黎會有feel到有壓力之外…其實過程中係無乜感覺,醫生手勢好溫柔,無扯親我個咀。佢仲幫我縫左兩次縫,等個傷口埋d無咁易攝野落去,好細心😍

剝完醫生就開左幾包藥同紗布比我,同埋比返隻牙我,今次呢隻牙好完整好靚!😁
不過因為開刀既關係,返到屋企已開始有d腫,暫時未有感覺。

比有興趣既巴絲
大佬呀,cool牙冇 before after
咁睇乜撚呀
入黎就係為左睇d相
我仲嫌小添啦

巴打好有心機
打手 完
打手到 生意好差咩?
美容院打手是但開多幾個帖齋嗡就得,餐廳打手將d食物影到靚一靚講到好好食就得。但我棚牙before after無得做假喇掛!?呢d相你敢開口問,我諗任何一個醫生都一定好樂意比返你。
我真係喺呢個醫生度箍牙,你地要當我打手都無辦法。就算係打手都唔影響醫生箍得好呢個事實,而醫生既態度睇過佢既人自然會知。可能你地有d巴絲唔需要箍牙,唔明白我實在有幾開心幾感謝呢位醫生。
或者我可能比多d錢搵個專科箍會箍得仲好,但我永遠唔會知架,因為牙我得一棚,而我只係搵左呢個普通科醫生箍,效果同進度我暫時覺得好滿意!
100% Ad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞