海茵莊園業主收到好消息

46 回覆
21 Like 3 Dislike
海茵莊園最快下月初批滿意紙

九建(0034)發展、鄰近將軍澳日出康城的海茵莊園,項目主打細單位,單位總數共1556伙,雖然早前已錄得不少預租個案,惟發展商公布,項目將會延遲約7個月入伙,預計項目完工日期延至2023年3月。不過,據西貢地政處回覆議員書件指,項目滿意紙預計可於下月初發出,換言之該盤可於短期內收樓。
轉賣樓花算啦
未起好條橋唔批滿意紙
西貢地政處指,項目發展商原須於今年10月2日及明年6月30日完成興建橫跨環保大道及石角路的兩條行人天橋,在現行機制下,如發展商未完全覆行批地條件,發展商可向地政總署提交承諾書及銀行擔保書,以確保地政總署發出滿意紙後,發展商仍會繼續履行批地條款。而九建早前已就上述兩條天橋,提交承諾書及銀行擔保書,地政總署亦已諮詢相關部門及到場視察,亦於9月下旬與發展商及相關部門會面商討,並已達成共識,相關部門對發出滿意紙並無反對,若發展商能於數天內按地政總署的意見修正簽立有關文件,預期可於11月初發出滿意紙。

至於上述由九建負責興建的天橋,發展商承諾於明年2月28日或之前完成興建橫跨環保大道的行人天橋,及於2024年4月30日或之前完成興建橫跨石角路的行人天橋。地政處又指,政府批地時並無就關鍵日期、收樓日期等作出規定,而獲「認可人士」確認延期收樓,亦不會構成違反預售樓花同意書條款,如買家對合約的權益及責任有疑問,可尋求獨立法律意見。
無得用延遲交樓踢契,要硬食撻訂
有得退訂先叫好消息
收樓先為惡夢開始
一早開始咗啦
隔離日出康城呎價仲平過佢地
Lump sum 細呀 唔計
英式莊園風格,全港獨有
點會有人預租咁傻,越遲租越平
我覺得佢地想遲啲。。
果邊預租仲要唔平
預租喺AA吹出嚟,俾個意向價出嚟,康城租盤多到數唔晒邊使預租咁麻煩
想唔洗後果拎返d錢黎過?
雪姨sale 過嘅嘢,大家明就得架啦
十一月應該唔係出CC
只係出CtoA 喇掛
有樓收,開心既事來,恭喜曬
可以叫friend上嚟開Christmas Party
就係心諗
康城都成堆盤即租啦
有人預租另個盤?
你幾時搵到工 唔洗食低級公務員軟飯?我都未同你飲番杯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞