中大新校徽笑到我仆街

320 回覆
140 Like 4779 Dislike
老實講 真係壞潮流
新派大學就話簡約啫,幾百年歷史嘅簡約做乜尻
Typography baseline唔係技術,係做字型嘅其中一個visual balance guideline嚟,所以唔係搵出嚟,係個設計定出嚟。

一般嚟講,圓底嘅英文字母會比baseline更落,只有平底嘅英文字母會完全貼住baseline,佢可能覺得喺舊嗰個logotype之下,Gooe,距離baseline嘅距離太遠,導致成個logotype放到好大嗰陣(大型外牆/banner)會俾人感覺唔align,一高一低咁,而新嗰個l落咗1px(姐係baseline跟住落咗1px),喺同樣情況下,相對視覺上嘅高低會更加貼近,視覺更加平衡,但如果圓底嘅字母同平底嘅字母都同樣係貼住baseline,電腦數據上會好整齊,但肉眼睇就會明顯覺得個高低差好樣衰,會好似小朋友寫字咁。

字母間嘅space(kerning)都係無正確答案,佢嗰陣嗰logotype係有襯線字型,姐係啲邊角好多勾嘅styling,而呢啲勾會影響每個字母之間嘅kerning平衡,例如G中右邊嗰勾,同隔離個o擺埋一齊,因為個勾突出嚟,造就咗凹入去嘅位(G字嗰一豎)同個o字之間嘅距離多咗,但oo之間又無咁多因為勾嘅凹凸而產生嘅多餘空間,咁為咗視覺上令到Go同oo之間望落係差唔多闊,就要將G向右移,即使G個勾同o嘅實際距離比oo之間短,但因為Go之間多餘嘅凹位會彌補咗視覺上嘅空間,所以望落Goo三個字母擺埋一齊,都唔會有是但一個字母突然離得好遠嘅感覺。

Logo design好多嘢喺電話係睇唔到分別,但啲人就認為無做過嘢乜乜柒柒,但又唔知logo嘅泛用性,媒介有幾廣闊,會放到幾大,印刷/顯示媒介嘅技術進步到幾精準,1px嘅距離,放大一萬倍就係一萬px,而google咁大個brand,佢嗰logo要放到極大嘅實際需要係數之不盡,所以睇唔到/唔識睇係咪等於無呢?
新既一眼睇落去勁似雞
神鳥鳳凰你識條鐵咩
女人做行政係咁啦
有呀屌

唔該巴打咁詳細解答

我就喺覺得Google無可能唔會洗200m做無謂嘢
對pixel嘅理解只喺會影響平時mon顯示出嚟嘅質素

睇完你講先明原來有咁嘅應用

巴打平時接觸開d咩/讀咩所以識依方面知識
就係讀design
淘寶設計師係咁上下
好講唔講推配色黎講
當初成立果陣建築群維持白灰色係想營造宋明書院果種樸素style,鮮色本來就唔應該
逸夫科學大樓真係核突喎
一望上去成間就係逸夫大樓最矚目
但真係不倫不類wor
做咩?依家覺得自己好撚型?
校徽本來就係代表成間學校最重要既野
改來做咩

望下cityu 柒撚到講都費事
無學生會幫手監察校政
由得班屎忽高層自己搞,就係咁結果
香港野雞大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞