中大擬推簡化版校徽

22 回覆
2 Like 10 Dislike
明年是香港中文大學60周年。據了解,中大擬簡化校徽,新版本將應用於網上社交媒體、手機應用程式等數碼媒體;原有校徽將繼續在畢業證書、校園建築物等正式用途上採用。

證書、建築沿用原校徽

中大回覆,校方將在明天中大創校日更新品牌形象,以迎接大學60周年,屆時會向所有教職員、學生、校友和公眾分享有關品牌更新的詳細資訊。

現時中大以鳳凰為校徽(圖),有高貴、美麗、忠耿及莊嚴之象徵,亦呈現紫與金的校色,下方絲帶有校訓「博文約禮」四字。

消息人士稱,中大簡化校徽後,會保留鳳凰和校色,「不是由頭創作新事物出來,有保留原有神韻」。不少大學正致力推動國際化,消息人士說簡化校徽是希望中大與全世界持份者的溝通更有效,舉例英國牛津大學官網亦有簡化版標誌,與該校原有校徽不同,「可以說,成件事是希望更現代化」。他預料在簡化校徽後,或有人質疑校方「是否放棄一些原有的東西」,他說設計簡化校徽的部門曾表示絕無此意圖,強調日後不同場合會使用不同版本的校徽。

校董稱沒討論 感不尊重

中大校董劉國勳說,校董會會議上無討論過相關議題,認為校方不重視校董意見,「與其搞咁多形象工程,不如切實處理管理問題」。另一名校董則說不反對形象更新,惟校方先斬後奏,感不被尊重。
唔知遲下會唔會整到好似樹中個新細明體咁樣
Push
Pish
等睇整到支那味濃
Pish
支持 應該叫中国香港中文大学添
留名俾人恥笑
同XGU一樣支那化
港大隻獅幾時整走
英國好多logo都有唔同version
中大嗰個咁花真係可以考慮出簡化
但中大出名marketing鳩做
首先要唔好搞到好柒
其次要出guideline book講幾時用邊款同點用
唔係連佢地自己人都唔識用

再者你有簡化版
重要場合會唔會考慮拎返正裝英國御賜完整版先?
唔係你都係解唔通protocol問題
型棍
有無簡化版個樣睇下 ?
係咪學大銀行咁?

渣打HSBC 轉字體減色tone
都生曬青苔冇人敢掂
其實大學啲都市傳說係咪真,有冇人證實下
HKU好正式㗎
唔似CUHK亂來

執柒左佢算啦
弱智
有d球會,會徽仲複雜啦
咪一樣照放網,點會簡化?
算把啦
點整都唔及港大好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞