點睇Taylor Swift新碟 Midnights

134 回覆
16 Like 16 Dislike
Swiftie惡撚到
出左歐美pop post都見到你宜個低級紅
我不是Swiftie ,佢品味差 唔使講出嚟嘅
佢引戰先的
對snow on the beach有d 失望添
本身可能太睇高首歌有lana del rey

上幾隻碟我都一般首隻plug嘅歌
今次anti-hero 幾好
聽到 Midnight Rain 個句
Chasing that fame, he stayed the same

之後即刻諗起
Folklore嘅my tears ricochet 個句
Cursing my name, wishing I stayed

個旋律係差唔多 唔知係唔係彩蛋
my tears ricochet 歌詞仲係有 night 呢個字
same
忠粉都覺得一般
side a 還好 side b好悶
聽完成隻碟覺得首首聽落都差唔多
好鍾意 Vigilante Shit

不過成碟啲歌冇以前咁搶耳咁順口
可能要慢慢聽下會再好啲

估唔到佢個 3am chaotic surprise 會係多個7首歌
連埋 Hits Different 同兩首 remixes
10 首 bonus 同香港啲歌手出多一集大碟真係冇分別
做乜咁憤世疾俗
呢個po 原意係問大家點睇
我用一個fans既身分兼友善既語氣表達個人意見
你有冇需要起槓
呢個po 應該得你覺得我係引戰
你不如睇下自己d comment 有幾多負皮
再反思下
我都希望 佢終於搵到個愛佢既人
Would’ve, Could’ve, Should’ve都幾唔錯
但令我好奇佢地當年拍咗幾耐?計埋dear john 都寫到佢精神虐待佢咁

同埋bigger than whole sky俾人講完,我都自動代入係小產歌
屌 竟然有知音
sweet nothing係同joe一齊寫架
想知4月29佢究竟係邊
你不如睇吓新曲風成績 評價 銷量

再反思吓
我個人意見同大眾既評價無衝突
因為呢個PO 係問大家點睇 交流
理應會有鐘意同唔鐘意兩方面既意見
你話如果你係忠粉我仲可以理解
但你又話唔係
你起哂槓咁 你係咪有D 情緒病
係現實中遇到同自己持相反意見既人就會DIU 人

祝你早日精神康復
覺得自己好特別 高人一等?
完全無覺得自己高人一等
相反係你特登挑機引人注意
你有無望下自己D 留言幾多人負皮
你仲覺得自己好岩 應該都真係有病
乜都鐘意DIU 一餐 我諗你現實都唔會有咩朋友
我地體諒下你呢個病人啦 由你上連登拎存在感啦
比folklore同evermore多一陣Pop味
Consistent之餘仲唔悶 比起之兩隻 聽完會想再聽多次
Snow on the beach, you’re on your own kids, questions, sweet nothing好正
Viligiant Shit就cut走佢算啦
創歷史性Spotify單日播放量最高嘅album
Taylor真係mastermind嚟
但感覺啲歌嘅melody變化唔大
大部分著重lyrical content多啲
或者用production嚟彌補melody嘅平淡 (Jack Antonoff 有料到)
同埋lyrics寫嘅situations都好specific
如果唔係swiftie嘅未必覺得relatable
開住genius明咗個意境再聽會好好多
(eg. vigilante shit, bejeweled, karma,有啲仲要係一句旋律入面有勁多字)
利申除咗dear reader之外全部都冇意欲skip
Vigilante shit好似billie eilish
除左似you should see me in a crown之外
歌詞似reputation era既歌詞 唔夾呢隻碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞